A vulkanikus völgyben fekvő település, ahol a „világ felett" hintázhatunk

Életre szóló élmény.

banos
Shutterstock

Az Amazonas-medence határán, Ecuador közepén elhelyezkedő Baños de Agua Santa alig 15 ezer főt számláló települését a legtöbben arról a hintáról ismerik, amihez fogható talán sehol máshol nincs. A hintát eredetileg személyes céllal építették, ám mára Ecuador egyik legérdekesebb látványosságává nőtte ki magát.


Ecuador közepén, az Ecuadori Andok csúcsán egy apró faházikóval találkozhatnak a látogatók, melyet az Ecuadori Geofizikai Intézet legrégebbi tagja, Carlos Sánchez épített fel. A több mint 2600 méter magasan található épület környéke valójában egy szeizmikus megfigyelőállomás, amit azért létesített Sánchez, hogy rálásson a környező Tungurahua nevű vulkánra.

Az aktív vulkán egyik legpusztítóbb kitörésére 2006-ban történt meg, ám az igazi hírnevet a 2014-es év hozta neki. Ekkorra Sánchez ugyanis – azért, hogy unokáit látogatásra ösztönözze – már felszerelt az állomás melletti fára egy hintát, amit egy turistacsoport két tagja ki is szeretett volna próbálni.

Azonbn miközben a fiatalok a fellegek felett hintáztak, kitört a Tungurahua.

A turisták menekülés előtt még gyorsan készítettek egy fényképet a több ezer méter magasra kilövellő hamufelhőről, ami később a National Geographic fotópályázatán egy díjat is nyert.

A fotó hamarosan bejárta a világot, azóta pedig turisták sokasága sétál több kilométert felfelé a hegyen csak azért, hogy kipróbálhassák a hintát. Ugyan ez kétségkívül egyedülálló látványosságnak számít, Bañosban azért akad ezen kívül is látnivaló.

Ha Európában maradnánk: Megválasztották Európa 20 legjobb úti célját 2024-re

Fotó: Shutterstock

A Tungurahua vulkánnak köszönhetően például több termálforrást is találhatunk területén, amiket persze a zöld környezetben felépült wellness-szolgáltatások ki is használnak. A település eredeti neve, a Baños de Agua Santa (fordításban: a szent vizű fürdők) is a forró vizekre, illetve a falu védőszentjére, Szűz Máriára utal.

A helyiek úgy vélik, hogy a szentelt víz úrnője (Nuestra Señora de Agua Santa) védelmezi a települést, aki az elbeszélések szerint például a környező vízeséseknél szokott megjelenni. Így nem meglepő, hogy a helyi gótikus templom is az ő nevét viseli, mely egy zarándokközpontnak számít.

A legnépszerűbb fürdők a Cascada de la Virgen nevet viselő vízesés lábánál helyezkednek el, de itt található egy apró szentély is.

Ez is érdekelhet: Európa lélegzetelállító országútja az „ezer tó földjén”

A környék egyébként tele van vízesésekkel és túraútvonalakkal, de a turisták a zipline-pályákat, a lovaglást, a hegyibiciklizést, a kajakozást és a raftingot is kipróbálhatják. A pazar kilátásért érdemes elsétálni a város fölé épített Isten Kezei kilátópontig.

A településtől keletre indulva az Ördög Üstjeként ismert vízesés, illetve a Machay-vízesés például népszerű kirándulópontoknak számítanak, a bátor látogatók pedig az útvonalon fekvő Río Blanco kalandparkban is próbára tehetik magukat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET