Egyetlen dollárért kínálják a leharcolt ingatlanokat ebben az amerikai városban

baltimore, egyesült államok

Baltimore, Egyesült Államok - Fotó: Unsplash/Irina Sitnikova

Az egyesült államokbeli Baltimore városa több mint 200, az önkormányzat tulajdonában lévő elhagyatott házat ad el mindössze egyetlen dollárért a lakosoknak, hogy a legrosszabb állapotban lévő környékeket a város újjáélessze.

Baltimore városi tanácsa március 20-án hagyta jóvá az új intézkedés tervét, írja a Haszon a Business Insider alapján. A Maryland állambeli, 590 ezres nagyváros viszonylag magas bűnözési rátája miatt egyes környékeken rengeteg lakás áll üresen.

Ez a szám egyes becslések szerint nagyjából 15 ezer is lehet.

Shutterstock

Baltimore, Egyesült Államok

Az elhagyatott lakóépületek egy része önkormányzati tulajdonban van, a most jóváhagyott egydolláros, nagyjából 370 forintos projekt keretein belül viszont a helyi lakosok megvásárolhatják őket. Az ingatlanokat olyan baltimore-i polgároknak tervezik értékesíteni, akik vállalják, hogy felújítják azokat, majd be is költöznek.

Ez is érdekelhet: Egy olasz falu ingyenes lakhatással csábítja a távmunkásokat

A program célja, hogy ösztönözze a baltimore-iakat az olcsó ingatlanok felvásárlására:

városvezetés a jelképes ár mellett egy 50 ezer dolláros összeggel is támogatja az otthonok felújítását vállaló magánszemélyeket.

Rajtuk kívül ingatlanfejlesztők és nonprofit szervezetek is megvásárolhatják az üresen álló házakat, de nekik már valamennyivel magasabb, 3000 dolláros árért kínálja az ingatlanokat a város.

Fotó: Unsplash/Brendan Beale

Baltimore, Egyesült Államok

Baltimore utoljára az 1970-es években hajtott végre hasonló projektet, amikor szintén egy dollárért lehetett hozzájutni az elhagyatott ingatlanokhoz, és akkor is feltétel volt ezek rendbehozása.

Ne hagyd ki! Akár 9 millió forintért is vehetünk tengerparti lakást egy brit kisvárosban

Fotó: Unsplash/Brendan Beale

Baltimore, Egyesült Államok

A projekt 2024-es változatát Brandon Scott polgármesterrel az élen rengetegen támogatják, ám a városvezetés néhány tagja komoly aggályokat fogalmazott meg. Nick Mosby, a városi tanács vezetője a március 20-i ülésen megkérdőjelezte, hogy Scott eleget tett-e annak érdekében, hogy valóban a baltimore-iak kapják meg elsőként az otthonokat.

Sokan ugyanis attól félnek, hogy az összes ingatlant befektetők veszik majd meg a számukra hihetetlenül kedvező 3000 dolláros áron, ez pedig még jobban ellehetetlenítené a kisebb vagyonnal rendelkező lakosokat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET