Az 5 legjobb program Szicílián...

...amiért érdemes akár ősszel is odautazni.

Fotó: Shutterstock

Mostanában sokat hallunk Szicíliáról a kissé haragos vulkánja, az Etna miatt, amely idén kétszer is kitört, pedig ez a hatalmas sziget és környéke sokkal többet tartogat nekünk egy aktív vulkánnál és néhány remek tésztaételnél.

Városi kavalkád Palermóban

Fotó: Shutterstock

Palermo a sziget fővárosa, ha egy hetünk van Szicílián, akkor néhány napot mindenképp szánjunk erre a különleges hangulatú helyre. A várost körülvevő változatos táj, de maga belváros is mindenkinek tartogat programokat, szórakozást: a bárok, éttermek, színházak és múzeumok széles választéka biztosítja, hogy egy percig se unatkozzunk. Egy-egy kultúrprogram közé érdemes beiktatni egy kis lazítást is, ücsörögni a tengerparton vagy koktélozni egy teraszon. Mindenképp érdemes megnézni a Teatro Massimót, azaz operaházat – ez a világ egyik leghíresebb operaháza. Nem maradhat ki a Palazzo dei Normani palota, és a Monte Pellegrino, a város hegye sem a programból. Október végéig strandidő van, úgyhogy ha fürdeni szeretnénk a tengerben a fehér homokos Spiaggia di Mondello strand a mi helyünk!

Szicília számokban

  • A Földközi-tenger legnagyobb szigete
  • 5 millióan lakják
  • Területe 25 708 km²
  • Évi 6 hónapban strandidő van

Történelmi Taormina

Fotó: Shutterstock

A sziget északkeleti részén fekvő Taorminán még elveszni is érdemes. A kanyargós sikátorokat harlekin mintás terek kötik össze, a piazzákat pedig több száz éves régi templomok szegélyezik. Minden méteren van egy kávézó vagy fagyizó, úgyhogy a a kapucsínónk vagy a gelatónk elfogyasztása közben csodálhatjuk a barokk homlokzatokat. Taormina kb. 100 méterrel a tengerszint fölött van. A város leghíresebb látványossága az ókori görög amfiteátrum, ahol a felhők felett nézhetünk körbe a sziget vulkanikus panorámájára.

Vulkánok nyomában

Fotó: Shutterstock

Stromboli

Ha az Etna éppen pufog vagy vulkánt lövell, akkor nem biztos, hogy érdemes a közelébe menni, úgysem engedik a turistákat annyira közel, persze ha kifejezetten aktív vulkánt szeretnénk látni kitörés közben, akkor nincs is jobb desztináció, mint az Etna melletti város, Catania. Ha csak vulkanikus terep érdekel bennünket és szeretjük megcsodálni közelebbről a krátereket, akkor rengeteg vulkáni szigetet találunk Szicília partjainak közelében. A Strombolihoz és a Vulcanóhoz rendszeres hajójáratok közlekednek. A túracipőt és a sok palackos vizet ne felejtsük a szálláson, mert március végétől őszig nagy a hőség, október végéig erős a napsugárzás is.

Dolce vita

Fotó: Unsplash

Cannoli

A szicíliai édességek az egész világon híresek és különböznek Olaszország más tájainak süteményeitől. Az alapanyagok (olajos magvak, sok helyi gyümölcs, jó minőségű tejtermékek) sokszínűsége miatt igazán változatosak ezek a finomságok, a cannoli például, amit az egész világon ismernek, szintén Szicíliából származik. De népszerű még a rumos és ricottakrémes cassata siciliana, a marcipános frutta di martorana és a granita (jégkása) is.

Kirándulás a Lipari-szigetekre

Fotó: Getty Images

A Tirrén-tenger egyik csodája a Lipari-szigetek, amelyek körül érdemes egy egynapos hajókirándulásra befizetni. Ha nem akarunk az Etna közelébe menni, akkor ezek a kicsi szigetek tökéletesek egy vulkáni túrára. Nincs messze egymástól a Vulcano és a Stromboli sem, akár össze lehet hozni egy nagyobb hajókirándulást saját szervezésben, mert vannak gyors szárnyashajó járatok. Ezek a vulkanikus szigetek természeti szépségük mellett történelmi fontosságúak: a szigetek közelében vívta Róma és Karthágó i.e. 260-ban a híres lipari csatát. Ezek az apró szigetek az UNESCO Világörökségei közé tartoznak, beleértve a vulkánokat, a középkori várakat és ókori emlékeket is.


AMI MÉG ÉRDEKELHET