Autómosás okosan – nehogy kárt tegyél a járműben!

Nem mindegy, hogyan, mivel és mikor akarod megszabadítani a kocsidat a kosztól.

autómosás
Fotó: Shutterstock

Slag, vödör, szivacs, mosószer... A legtöbben így esnek neki az poros, sáros autónak a nyári melegben, de biztosan ez a legjobb módszer? És mi van a vízpazarlással? Összeszedtük, hogyan lehet jól autót mosni és milyen kényelmes autómosó szolgáltatás létezik applikációban.

Még ma is sokan vágnak bele a kertben vagy a társasház előtt a slagos autómosásba, pedig ma már speciális technológia és tisztítószerek állnak rendelkezésünkre, hogy a fényezést védve mossuk le az autót. A klasszikus, házi autómosásnál is érdemes néhány alapvető dologra ügyelni, hiszen nem mindegy milyen vegyi anyaggal és eszközökkel esünk neki a piszkos kocsinak. Lehet egyáltalán melegben autót mosni? És hogyan spóroljunk az értékes csapvízzel?

Mit lehet és mit nem?

Fotó: Greenline Clean

Ilyen a víztakarékos autómosás

A tisztítás a nanotechnológia megjelenésével ma már sokkal egyszerűbbé vált, és a saját kezű mosáshoz megoldást jelenthet, de ez a technika is csak akkor működik jól, ha néhány alapvető szabályt betartunk. De melyek ezek a szempontok?

  • Napon felforrósodott autót tilos mosni bármilyen módszerrel, mert felpuhul a fényezés lakkrétege. Ha mindenképp melegben szeretnénk túlesni a tisztításon, akkor álljunk át árnyékba és várjunk, amíg lehűl a jármű.
  • A legalapvetőbb szabály az otthoni autómosásnál, hogy a szivacs vagy mikroszálas kendő, amivel az autóhoz nyúlunk, tökéletesen tiszta legyen, ellenkező esetben ugyanis könnyen megkarcolhatjuk a lakkozást a porszemcsékkel, ami az idő múlásával egyre jobban meglátszik az autón.
  • A mikroszálas kendők mosásakor soha ne használjunk öblítőt, ez ugyanis roncsolhatja a mikroszálakat, amelyek ezáltal kevesebb koszt távolítanak el és csökken a nedvszívó képességük is.
  • Ha vizes módszerrel mossuk a kocsit, a kendő mindig legyen alaposan kiöblítve. Külső-belső takarításnál kezdjük mindig a belsővel, a karosszériához érve pedig haladjunk felülről lefelé, mindig a tisztább részek irányából a koszosabb részek felé, hiszen a koszos lé lefelé folyik.
  • A vizes technológia hátránya, hogy az autókon egy idő után kialakul a vízkő, ami főleg a fekete és más sötét színű karosszérián hagy nyomot.
  • Nézz utána, hogy lehet-e ott autót tisztítani ott, ahol tervezed, mert sok helyen már tiltják is a ház előtti autómosást és bírságot kaphatsz érte.

Miért jó a nanotechnlógia?

A vizes autómosással szemben rengeteg előnye van ennek az új autómosási módszernek. Egyrészt, ahogy fentebb is említettük, nem minden társasháznál engedélyezett az autómosás, ráadásul rengeteg tiszta víz kell egy nagyobb autó tisztára csutakolásához. A nanotechnológia lényege, hogy csak be kell spriccelni a felületet és letörölni, az így létrejött viaszos réteg pedig hosszú ideig védi is a járművet a koszolódástól.

Házilag vagy autómosóban?

Fotó: Greenline Clean

Telefonon megrendelheted az autómosást


Ha nem szeretsz otthon bíbelődni az autómosással, vagy egyszerűen nincs rá időd, de szereted, ha mindig tiszta és szépen ápolt az kocsid, akkor még ott a lehetőség, hogy egy víztakarékos autómosóba viszed. Na de mi van, ha aznap pont nem férsz be a kedvelt autómosódba, vagy a akkora a sor, hogy már több száz méterről látod, nem fogsz egyhamar sorra kerülni?

Van már kitelepülős autómosó szolgáltatás, amihez csak egy appot kell letöltened.

A Greenline Clean applikációval nemcsak házhoz (vagy irodához) rendelheted az autómosó szolgáltatást, hanem azt is megnézheted, hol van a legközelebbi víztakarékos, nanotechnológiás autómosó. A magyar franchise-ként működő vállalatnak már 40 autómosója van, de idén még húsz helyen nyílik Európában. Bárhogy is mosod a járgányodat, vigyázz rá és a bolygóra is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET