A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

A tradicionális étel mindössze három helyen kapható a fővárosban.

london, m mazne

Ha az Egyesült Királyság gasztronómiájára gondolunk, legelőször valószínűleg a fish and chips vagy az angol reggeli jut eszünkbe. Van viszont egy gyorsétel, amelynek fő összetevője egykoron még fizetőeszközként is szolgált: az angolnás pite. Ma már azonban alig lehet hozzájutni.


A különös angliai étel alapanyagát a Temze vize szolgáltatja: az angolna és a belőle készült pite évszázadokkal ezelőtt nagy népszerűségnek örvendett, ugyanis – kis túlzással – a 11. és a 14. század között ezek a csontos halak mentették meg London gazdaságát.

Olyannyira nagy szerepe volt az állatnak, hogy bérleti díjként, de még adóként is elfogadták: a Vince cikke szerint a 11. században összesen körülbelül 540 ezer angolnát számoltak el bérleti díjként Angliában.

Az angola ötévszázados jelentőségét jól mutatja Robert May 1660-ban készült The Accomplisht Cook című szakácskönyve, ahol mintegy 16 receptnek alkotta a legfontosabb alapanyagát.

A viktoriánus korszakban a Temze szennyezettségét bíró, olcsó, laktató és fehérjedús kígyószerű halat gyakorlatilag hot-dogként árulták az utcákon.

Ez is érdekelhet: Utazik az egész ország: elkezdődött az Aranyhét Kínában

Getty Images

A ma már elég furcsának tűnő ételt még mindig megkóstólhatjuk, ha Londonban járunk

Az angolnának az egyik legkedveltebb feldolgozási módszere során pitébe rakták az alapanyagokat.

Az egyik hely, aminek az angolás pitének köszönhetően nőtt meg a népszerűsége az a richmondi, egykor Twickenham Ait néven ismert sziget kocsmája volt. Az 1740-es években ugyanis rengeteg kirándulóhajós horgonyzott le a sziget partjainál, a kocsmát pedig egy idő után már csak Angolnapite-házként emlegették.

Az ételhez a fogadó szakácsai a Temzéből kifogott angolnákat megnyúzták, kicsontozták és 7-8 centis darabokra vágták. Ezek után megpárolták őket, hogy aztán piteként a sütőbe kerülhessenek.

Az Egyesült Királyságnál maradva: A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett

Hol lehet a ma már furcsán hangzó ételt megkóstolni?

Bár az étel hagyománya többé-kevésbé kikopott a köztudatból, ma is van olyan étterem, ahol kipróbálhatjuk . Ilyen például az először 1902-ben létesített M. Manze, ami az 1930-as évekre már nemcsak egy, hanem 14 angolna- és pitebolttal büszkélkedhetett.

Az üzletekből mára csupán három maradt talpon, az egyik ilyet a Tower Bridge Road 87. szám alatt találhatjuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET