Mindenki az angolról beszél, pedig az ír reggeliért is sokan odalennének

Hasonló, de nem ugyanolyan.

Angol reggelivel már a legtöbb nemzetközi étteremben találkozhattunk, ám az ír verzióról már jóval kevesebben hallottunk. Ugyan mindkét nemzet napkezdő fogása kiadósnak mondható, a kettő között azért akad némi különbség.


Az ír reggelit eredetileg a földeken dolgozó munkások számára találták ki, mivel a fizikai munkához elegendő energia is kellett. Azóta persze a kora reggeli lakoma a városokban is elterjedt, mára pedig lokáció függvényében többfajta verziója létezik.

Svédországban a kardamom a nyerő: Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett

A fogás feltehetőleg Angliából származik, a brit hódítók ugyanis rendre vitték magukkal megszokott receptjeiket az adott területekre, melyeket az idő múlásával a helyiek saját lehetőségeikre szabtak. Így születhetett meg az ír reggeli is, amihez szinte kizárólagosan helyi alapanyagokat használtak fel.

A Vince írása szerint a hagyományos recept szinte mindig tartalmaz tükörtojást, angolszalonnát, kolbászt, gombát, valamint paradicsomot. A fogás különlegességét az ezek mellé tálalt fekete vagy fehér puding (drisheen), a krumpliból készült palacsinta (boxty) és az olajban sült, háromszöges alakú laposkenyér (farl) adja. Ezeket általában ír vajban szokták elkészíteni.

Írországnak van egy másik népszerű fogása is: Az éhínség alatt született étel, ami ma már számos fogás alapját képezi

Továbbá az étel fontos részét képezi az ír „szódakenyér” is, amit élesztő helyett szódabikarbónával sütnek ki. Mindemellett az angol reggeliből ismert kolbászkákat olykor véres hurkával helyettesítik.

A laktató reggelit általában egy erős fekete teával vagy naracslével szokták leöblíteni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET