Amszterdam emelne a turistaadón, az összeg Európa legmagasabbja lehet

Az emelés a szállodákat és a hajós körutazásokat is érinti majd.

amszterdam
Az Amszterdamba utazóknak jövőre 20 eurónál is többet kell majd fizetniük egy-egy vendégéjszaka után. Az intézkedést a túlturizmus által okozott problémákkal indokolja a városvezetés.

Úgy tűnik, jövőre az Amszterdamba utazó turistáknak jóval több adót kell majd fizetniük. A Schengen Visa szerint az emelés a hotelek, szállodák árai mellett a hajós körutazások árait is érinteni fogja, az összeg pedig a legmagasabb lehet egész Európában.

Egy átlagos szobát tekintve így az eddigi 15,25 euró (körülbelül 5900 forint) helyett jövőre 21,8 eurót, nagyjából 8500 forintot kell majd fizetni egyetlen éjszaka után, míg a hajós utak esetében az adó mértéke 8 euróról (körülbelül 3000 forint) 11 euróra, nagyjából 4300 forintra fog növekedni.

Amszterdam városvezetése így összesen 65 millió eurós (körülbelül 25 milliárd forintos) idegenforgalmi adóbevételre számít 2024-ben. A befolyó összeget a túlturizmus okozta károkra tervezik fordítani, például az utcák takarítására, illetve a helyiek megsegítésére.

Velence is bekeményített: Itt vannak a velencei turistaadó részletei

Az intézkedésről úgy tudni, már korábban egyeztettek olyan városokkal (Velence, Barcelona), akik hasonló problémákkal küzdenek. Az indoklás szerint az emelés célja, hogy a befolyt összeggel segítsék a helyi lakosok életkörülményeit –mindezt úgy, hogy ne tántorítsák el a a turistákat sem a látogatástól.

Izland is hasonlót tervez: Izland megóvná természeti kincseit, bevezethetik a turistaadót

Amszterdamba idén várhatóan több mint 20 millió turista érkezik, akiknek – Velencéhez hasonlóan – nagy része mindössze egy napot tölt a városban. A városvezetés ezért 20 millió fős maximális (belföldi és külföldi) látogatószámot szabott meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET