6 tradicionális alpesi fogás, amit kötelező megkóstolni a síelés alatt

A sípályák mellett érdemes az Alpok konyháját is kipróbálni.

Käsespätzle
Shutterstock
A téli vakáció alatt érdemes a síelés mellett a helyi gasztronómiára is kellő figyelmet fordítani. Ráadásul az alpesi nemzetek büszkék arra, hogy főleg helyi alapanyagokból készülnek az ételeik: alpesi tejből préselt sajtokat, kiváló minőségű húsokat, remek pékárukat, hozzá pedig a legjobb helyi borokat és söröket kínálják.

Charcuterie, Franciaország

Shutterstock

A hidegtál teljesen új jelentést kap az Alpokban: a legjobb sajtok, sonkák, szalámik, kolbászok, pástétomok kerülnek fel a fadeszkára vagy -tálra, mellé friss kenyeret, krékerkekszet, csokoládét, kétszersültet, olajos magokat, gyümölcsöket, zöldségeket és friss alpesi vajat is kínálnak. Ma már változatos hideg húsostálakkal találkozhatunk az Alpokban, de egy biztos: a változatos összetevők ellenére még mindig a húsoké (majd a sajtoké) marad a főszerep.

Olvasd el ezt is! Kevés a hó, több európai síközpontnak nem éri meg kinyitni télen

Käsespätzle, Ausztria

Shutterstock

A Käsespätzle az osztrák hütték egyik legnépszerűbb étele, amit a legtöbbszőr forró vas serpenyőben szolgálnak fel, mellé zöld salátával. Hasonlít a francia és német sajtos tésztához, csak más sajtot és tésztafélét használnak hozzá. A käsespetzle lényegében egy sajtos nokedli pirított vöröshagymával és baconnel, de az íze a sajtoktól függően változhat, így biztosan nem botlunk kétszer ugyanolyan ízü fogásba!

Croziflette, Franciaország

Shutterstock

A croziflette a francia Alpok egyik klasszikus étele, amely lényegében egy rakott tészta – francia módra. Apró négyzetre vágott búza- vagy hajdinatészta, amit jó minőségű sajtokkal, pirított hagymával és baconkockákkal sütnek össze a sütőben, amíg aranybarna nem lesz a teteje, és persze a közepén is jól meg kell olvadni a sajtnak.

Tartiflette, Franciaország

Shutterstock

A Savoya régióból származó tartiflette egy kiadós meleg étel, amelyet már a 18. században is előszeretettel fogyasztottak a környéken. Lényegében egy feltúrbózott rakott krumpliról van szó, amely zsírosabb és fényűzőbb a magyar kolbászos verziónál, de elkészíteni ugyanolyan egyszerű.

Elengedhetetlen része a Reblochon sajt, amelyet 4 részbe vágnak, és az étel tetejére teszik, és ráolbasztják. Az ételhez főtt krumpliszeleteket rétegeznek, karamellizált hagymával és pirított szalonnakockákkal, majd a végén a tetejére olvasztják sajtot.

Ha még nem döntöttél: Hol érdemes síelni Franciaországban?

Bugne, Franciaország

Shutterstock

A franciák farsangi fánkja (ismertebb nevén: lyoni fánk) olyan, mint a mi csörögefánkunk, csak a francia verziót megtöltik édes almatöltelékkel, megszórják porcukorral, és van, ahol áfonyalekvárt is kínálnak mellé. A desszertet frissen sütik ki, ezért jobb azonnal elfogyasztani, mert hidegen már nem az igazi.

Germknödel, Ausztria

Shutterstock

Az osztrák gőzgombóc puha élesztős tésztából készül, amelyet fűszeres szilvaízzel töltenek, emellett olvasztott vaj, valamint mák és cukor is került rá – néha még vaníliás krémmel is tálalják. Az édesség Ausztria és Bajorország kulináris specialitása. Egy biztos: a germknödel után garantáltan meglesz az energia a síeléshez vagy túrázáshoz.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET