4 különös állat, amit 2023-ban fedeztek fel

Minden évben találunk új állatokat a Földön.

gekkó
Illusztráció: Getty Images

A taxonómusok („rendszertanászok”) minden évben megannyi új állatfajt fedeznek fel. Ez gyakran egy adott fajon belüli fajta, máskor azonban eddig nem ismert állatokról beszélhetünk. Persze a paleontológusok olyan új fajokat is feljegyeznek, melyek már kihaltak, és csak csontokban, kövületekben hagyták hátra nyomaikat. Mutatjuk, milyen felfedezéseket hozott 2023!


DiCaprio-féle csigaevő kígyó (Sibon irmelindicaprioae) 

Gondoltad volna, hogy Leonardo DiCaprióról egyszer egy állatot is elneveznek majd? Pedig így történt ez a panamai esőerdőkben található kígyó esetében, melyek apró csigákkal táplálkoznak.

Patakbéka (Hyloscirtus tolkieni) 

A békafajta latin nevében a figyelmes olvasók felfedezhetik J.R.R. Tolkien nevét, melyet azért adtak a tudósok neki, mert a patakbéka színei „egy fantáziavilágban előforduló színkavalkádot idéznek meg”.

Ez is érdekelhet: 11 év kalandozás után, karácsony előtt tért haza egy házi macska

Gymnures 

Fotó: Shutterstock

A cickányhoz hasonlító állat külseje megtévesztő lehet, de a Kelet-Mindanao hegyvidékén felfedezett gymnures a sünök osztályába tartozik. A puha szőrű sündisznófaj a Fülöp-szigeteken érzi otthon magát, és természetüknél fogva magányos ragadozóknak számítanak.

Neilről hallottál már? Munkába indult, de egy 600 kilós fóka útját állta

Hajlított lábú gekkó (Cyrtodactylus santana)

A világ egyik legfiatalabb országában, a Kelet-timori Demokratikus Köztársaságban vették észre a gekkót, amint éppen a Nino Konis Santana Nemzeti Parkban mászkált. A gekkók is éjszakai állatok, így befogásuk napközben nem sikerült, ám miután éjszaka visszatértek a kutatók, tíz példányt is be tudtak gyűjteni közülük.

TikTok-videónkban részletesebben is mesélünk ezekről az állatokról! 

@drive.magazine 🌍🐍🦎#drivemagazine#világ#állat#állatvilág#wildlife#2023♬ eredeti hang - Drive Magazine

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET