Alcatraz: rózsakert, börtön és népszerű látványosság

Érdekességek Amerika leghírhedtebb börtönéről.

Fotó: Shutterstock

Az utolsó rab 1963-ban hagyta el az Amerika legveszélyesebb bűnözőit fogva tartó Alcatrazt. De vajon mi mást tartogat még a Szikla, vagyis az Alcatraz-sziget, mely jóval több dolognak ad otthon, mint a világ legszigorúbbként számontartott börtöne?

Az Alcatraz kis sziget a San Francisco-öböl közepén, ahova először katonai erődítményt építettek a polgárháború idején, majd ott épült meg Amerikai híres, legmagasabb biztonsági fokozatú börtöne, ahova a legveszélyesebb bűnözőket zárták. Az Alcatraz vagy más néven a Szikla, ahogy szinte az egész világon nevezik, 1986 óta múzeumként működik.

A Golden Gate árnyékában

Fotó: Shutterstock

A Golden Gate híd és öböl nevétől és látványától szinte elválaszthatatlan a legendás börtönsziget, az Alcatraz. A sziget eleinte egy világítótoronynak adott otthont, később katonai erődítményként működött, de igazán hírhedtté akkor vált, amikor a nagy világválság utáni bűnözési hullám miatt itt alakították ki az ország legszigorúbb szövetségi börtönét. Bár jó néhányan próbálkoztak a börtön 29 éves fennállása alatt, a szigetről a szökés szinte lehetetlen volt az öböl örvénylő, jéghideg vize és a cápák miatt. 1963-as bezárása után a Szikla jó ideig üresen állt, majd rövid időre egy indián kolónia foglalta el, mielőtt múzeum és nemzeti emlékhely lett belőle. Mára évente több mint egymillió látogató jön ide, és csodálja meg innen is a hidat.

Pokoli hírességek csarnoka

Fotó: Shutterstock

Az híres szökési kísérlet alagútja

A szigeten olyan híres gonosztevők töltötték büntetésüket, mint Al Capone vagy Machine Gun Kelly, és csak néhány rab tudott megszökni a börtönből, igaz, nincsen hivatalos névsor azokról, akik valóban megszöktek és túl is élték a menekülést. A börtönőrök szerint ugyanis olyan erős és hideg tengeri áramlatok uralkodnak az öbölben, hogy azt képtelenség átúszni.

Rózsák és madarak

Sokan nem tudják, hogy az Alcatraz-szigeten található egy kert, tele ritka rózsafajtákkal, valamint egy madárrezervátum is. És az sem köztudott, hogy a sziget is egy madárról kapta a nevét, hiszen az eredeti neve La Isla de los Alcatraces volt, vagyis „A szulák szigete”. Az öblöt felfedező spanyol hajós, Juan Manuel de Ayala adta ezt a nevet a aprócska földdarabnak, mely elnevezést később angolul lerövidítettek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET