A tengerparti Balkán romváros, ahol már márciusban 20 fok felett van

butrint, buthróton, albánia
Fotó: Shutterstock

Ha idén inkább elkerülnénk az olyan úti célokat, ahol rengeteg turista fordul meg, viszont nem szeretnénk lemondani a természeti és történelmi látnivalókról, akkor érdemes lehet Albánia felé tekintenünk. Az ország déli csücskében, a görög határhoz közel fekvő Buthróton városa ideális célpont mind a túrázás, mind a városnézés tekintetében.


Korfu szigetével szemközt találkozhatunk Albánia egyik mesebeli városával, aminek története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza. Vergilius elbeszélése alapján úgy tartják, hogy a várost még a trójai Priamosz király fia, Helénosz alapított. A történetek szerint ráadásul az új otthont kereső Aineiasz is megfordult itt, a görög mitológia emlékét pedig Buthróton máig őrzi.

Mindenesetre az ismert, hogy az actiumi csatát (Kr.e. 31.) követően Augustus császár kolóniát alapított a város területén, Buthróton pedig ennek köszönhetően fejlődésnek indult.

A rómaiak fürdőket, fórumot és különböző épületeket húztak fel, majd a 9. században az egész város a Bizánci Birodalom, később pedig az Oszmán Birodalom részévé vált.

Fotó: Shutterstock

A romváros épületei történetének megfelelően egyszerre idézik meg az elmúlt évezredek korszakait, a római időszakból fennmaradt jelentősebb épületek közé tartozik például az Aszklépiosz-szentély, a széles promenád az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint egy színház is. A kereszténység idejére a helyi bazilika és egy mozaiklépcsős keresztelőkápolna emlékezik.

Április sem rossz választás: Ha kerülnéd a főszezont: 6 úti cél, ahol már áprilisban jó az idő

Ugyanakkor a városba nem csupán az ókori kultúrák miatt érdemes ellátogatni, ugyanis környező homokos partszakaszai legalább akkora vonzerővel bírnak. Közülük a legnépszerűbbnek a Plazhi Ksamilit, a Lori Beach és a Pulëbardha Beach.

A természeti látványosságok kategóriáját bővíti a Buthróton mellett található, több mint kilencezer hektáron elterülő UNESCO világörökségi helyszín, a régészeti szempontból jelentős Buthróton Nemzeti Park. A park domborzata nagyon változatos; édesvízi tavak, vizes élőhelyek, lagúnák, sólepárló mocsarak, nyílt síkságok, valamint nádasok és apró szigetek mind megtalálhatók benne.

Shutterstock

Annak se fog csalódást okozni, aki szívesen találkozna egy-egy állattal, ugyanis területén belül több mint 1200 különböző állat és növény él – például delfinek, teknősök és fókák is.

Ha rövidebb időre utaznánk el: 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

A közelben található Saranda üdülővárosa is, amit gyönyörű öbleiről, 16. században épült váráról, a Kék szem forrásról, valamint a 40 mártír kolostoráról ismert. A várostól északra található Ksamilszigete aranyló homokos partjaival szintén vonzó úti célnak számít.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET