Afrikai úti tippek országról országra

Újra Afrika a podcast műsorunk témája: a szakértő utazásszervező elárulja, merre érdemes indulni.

Fotó: Szilasi Ildikó

Szilasi Ildikó, az Utazz Afrikába utazási iroda alapítója, hat évet élt Afrikában. A RoadMovie Podcast csatornáján már hallhattál egy beszélgetést az antropológus kutató-utazás szervezővel, most pedig, a második részben, Afrika régióiról, országairól külön-külön is szót ejtünk.

Ildikó 2004-ben járt először Afrikában. Első útja antropológia szakos egyetemi hallgatóként Kongóba vezetett, ahol önkéntesként dolgozott egy non-profit szervezetnél – munkája és tanulmányai során eljutott nemzetközi konferenciákra Afrika más-más régióiba. Ahogy Ildikó fogalmaz, így csipegette fel az afrikai tapasztalatait, de persze az ENSZ és EU-s missziók alatt küldöttként is rengetegszer járt a földrészen. A beszélgetés előző részében általánosságban megtudhattuk, melyek Afrika legfontosabb értékei, melyekről sokan nem is tudnak, mert annyi tévhit kapcsolódik ehhez az úti célhoz, hogy számos utazót visszatart egy afrikai nyaralástól. A kételyeket mindenképpen el kellett oszlatni a beszélgetés első felében: érintettük például a közbiztonság és az oltások-betegségek témakörét is. Ezek után a második részben már jöhetnek a konkrét tippek: úti célok, látványosságok, nemzeti parkok, gasztronómiai kalandok. Az is kiderül, mitől olyan kedvelt a félautonóm Zanzibár és a Tanzániához tartozó Mafia-sziget.

Cápa-szezon és szafari

Fotó: Szilasi Ildikó

A Mafia-szigeten például jámbor cetcápákkal lehet sznorkelezni. Ez az óceáni terület egyébként különleges búvárterület, hiszen szinte teljesen érintetlen. Vagy szafarizni szeretnél inkább? Akkor van olcsóbb és a drágább lehetőség is. Ildikó arra is kitér, merre érdemes indulni, és ha körutazást tennél, akkor is vannak útvonal-tippjei. A podcastben arról is szó esik, miért is az egyik legcsodálatosabb természeti jelenség az állatok vonulása, és hogy merre és mikor indulnak el tömegesen a gnúk, zebrák, impalák, hogy kövessék az esőt és a legelőterületeket.

Honnan a legszebb a Kilimandzsáró?

Fotó: Szilasi Ildikó

Itt most nem áruljuk el, de erre is választ kapsz, ha meghallgatod az adást, sőt az is kiderül, milyen útvonalon érdemes repülni, ha Zanzibárra vagy Kenyába szeretnél eljutni. Hol kisebb a „tömeg", azaz kevesebb a terepjáró szafarizás közben és jobb az élmény? Ez nem mellékes, hiszen a kiemelt turisztikai időszakokban, ha ritka állat kerül a szafarizók szeme elé, akkor a guide-ok szólnak a többieknek, és akár hat tömött terepjáró is állhat egy helyen. Ezt azonban elkerülheted, ha egy ritkábban látogatott nemzeti parkba mész állatlesre. Ha viszont jobban érdekelnek például a hegyi gorillák, akkor erre is kapsz tippet az adásban, bár ezért az élményért egy kicsit meg kell dolgozni a vadonban, hiszen szinte áthatolhatatlan, buja őserdőn kell átvágnia magát annak, aki gorillákat szeretne látni. És, ha ez mind nem lenne elég, megtudhatod, miért szuper hely Uganda, Szenegál, Kongó vagy Kenya, és miért nem ajánlott most a gyönyörű Maliba menni.

Itt hallgathatod meg az egész beszélgetést Szilasi Ildikóval:

AMI MÉG ÉRDEKELHET