Az erdőből az adventi koszorúra: Gyűjts díszeket kiránduláskor!

Nem is gondolnád mennyi természetes, szép díszt rejt az erdő!

Fotó: Shutterstock

Biztosan te is láttál már kis kiszerelésben kapható terméseket, amiket túlzás nélkül aranyáron árulnak a virágkereskedésben – olyannyira, hogy kétszer is meggondolod, hogy magadnak készítsd-e el az adventi koszorúdat. Pedig ezek a kis díszelemek az őszi erdőben is bőven megtalálhatóak. Ma van az első advent, itt az idő a koszorú elkészítésére!

​Toboz és mini toboz

A fenyőtoboz az egyik alapvető kelléke a karácsonyi készülődésnek és szinte mindenhol megtalálható: erdőkben, kertekben és az utcán is. Akár egy szimpla kutyasétáltatás közben is össze tudod gyűjteni a különböző méretű és formájú darabokat, amiket otthon bátran lefújhatsz műhóval és festékkel is.

Ágacskák és fakéreg

A toboz mellett ez a másik dolog, ami miatt igazán fölösleges virágboltba menni és 3 darabos csomagolásban megvásárolni (ami már nem is annyira környezettudatos döntés, mert ugye műanyag). Az őszi avarban keresgélve különböző méretű és vastagságú ágakat és kéreg darabokat tudsz találni, amiket otthon a kívánt formára és méretre is vághatsz. Fontos, hogy a földön keresd és ne bántsd a fát egy kis spórolás miatt.

Makk

A tölgyfa termése a legtöbb hazai erdőben megtalálható, de vannak olyan részek, ahol kifejezetten uralkodó fajta, mint a Budai-hegység, a Mecsek vagy Hédervár, ahol a legenda szerinti kocsányos tölgy már az Árpád-korban is megvolt. Arra kell csak figyelni, hogy a makk a vaddisznó tápláléka is, úgyhogy annyit vigyél el, amennyi valóban kell a koszorúra.

​Bogyók

Fotó: Shutterstock

Bogyók – amiket inkább ne egyél meg! Az erdőben számtalan dekoratív gyümölcs található, ami kiszárítva nagyon szépen mutat az adventi koszorún, azonban a vadbogyók közül csak kevés ehető. A balesetek elkerülése érdekében pároknak, vagy nagyobb gyerekekkel élő családoknak ajánljuk.

+ 1 Drive-tipp: Ha nem szeretnéd, hogy a biológia nyerjen, azaz hogy a termések elkezdjenek penészedni, akkor áztasd be őket ecetes vízbe. A lyukas, víz tetején lebegő darabokat dobd ki, mert azok biztosan kukacosak, a többit pedig öblítsd le és tedd be egy 100-110 fokra melegített sütőbe, hogy ki tudjanak száradni. A toboz a vízben bezáródik, de sütőben 45-60 perc alatt szépen kinyílik. A makknak pedig 35-45 perc kell.

AMI MÉG ÉRDEKELHET