A világ leglátványosabb karneváljai

Maszkot fel! De ne olyat, amit mostanában hordunk, hanem díszeset, karneválit!

Fotó: 123rf

Ahogy tavaly, úgy idén sem rendezik meg a már megszokott jelmezes felvonulásokat a koronavírus miatt, de a farsangi hangulat nem múlik el nyomtalanul. Idézzük fel együtt a legjobb farsangi mulatságokat, és utazzunk gondolatban!

A Pestis Doktor legendája

Fotó: Unsplash

A híres velencei karnevál egyértelműen a jelmezekről szól! A férfiak körében máig népszerű a kissé ijesztő, kampós orrú Pestis Doktor maszk, ami a középkorban terjedő pestishez köthető – orvosi védőöltözetként funkcionált a járvány idején. Eredetileg azért viseltek egész arcot és testet eltakaró öltözetet a lakosok, hogy az alacsonyabb osztályokba tartozó emberek is részt vehessenek az ünnepségen. A csicseriborsóból és lisztből készült finomság, a frittelle és a mázzal bevont péksütemény, a galani is ugyanúgy hozzátartozik a farsanghoz, mint a maszkok, jelmezek.

Szabad egy szambára?

Fotó: 123rf

Riói karnevál

A riói karnevál immáron 300 éve hívja szambára az embereket, a rendezvényen legalább 200 szambaiskola mutatja be növendékei tánctudását. A felvonulások a külön erre a célra felépített, több mint másfél kilométer hosszú Sambadronon zajlanak. A nézőtér legjobb ülőhelyei az utóbbi években akár több százezer forintba is kerülhettek, ám nem mindig volt ilyen exkluzív ez a rendezvény: először 1723-ban rendezték meg a portugál telepesek, és a karneválon az emberek maszkokban dobálták egymást liszttel, sárral és különböző bűzös dolgokkal, mint például záptojással. 1840-ben már a maihoz hasonló nagyszabású karnevált tartottak, ahol már minden a ritmusról és a gyorsan mozgó csípőkről szólt.

Minden virágba borul

Fotó: Getty Images

Nizza virágkarnevál

A Francia Riviérán megrendezett 12 napos nizzai karnevál eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. 1294-ben Charles d'Anjou herceg rendezte meg először, ám a ma már konkrét tematikára épülő felvonuló menetre csak 1830-tól került sor. A Nizza karneválon virággal díszített kamionok – 15-20 darab ­– vonulnak fel, és a legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles, 6 méter magas kamionokat teljesen befedik virággal. Virágba öltözött lányok dobálnak szirmokat a nézelődőkre, miközben más és más zenei stílusban mutatják be előadásukat.

Ahol a fák is gyöngyöt kapnak

Fotó: Getty Images

Több mint 163 éve rendezik meg az Egyesült Államok leggigantikusabb karneválját, a Mardi Gras-t New Orleans-ban. A karnevál neve franciául kövér keddet jelent, így az utolsó nap mindig a hosszú böjt előtti napra kell esnie. Sokan öltöznek finoman kidolgozott, látványos jelmezekbe, de nem kötelező. Van, aki díszes szalagban, látványos kiegészítőben jelenik meg, és abban múlatja az időt. Szokás viszont, hogy felvonulás útvonalán található házakat,oszlopokat, fákat színes gyöngyfüzérekkel díszítik. Az utcán szórakozó, táncoló emberek mellett lenyűgözően dekorált kocsik haladnak végig, rajtuk ünneplő emberekkel – igazi karneváli hangulat!

A királynő a lényeg!

Fotó: Getty Images

Santa Cruz de Tenerife-i parádé

Minden évben a Kanári-szigeteken, Santa Cruz de Tenerifén rendezik meg a világ második legnagyobb karneválját. A 15 napos farsangi mulatság fő attrakciója a Karnevál-királynő választás, ami nem a szépségen múlik, sokkal inkább az illető ruháján. Itt ugyanis helyi jelmeztervezők kreációit pontozza a szigorú szakmai zsűri. Nem könnyű feladat ez a felvonuló hölgyeknek, hiszen akár 100 kilós jelmezt is kaphatnak, amit zenei kíséretben, integetve, mosolyogva kell bemutatniuk. Amint kiderül, ki lett a királynő, indulhatnak a zenés, táncos mulatságokat, amelyen több százan vesznek rész évente.

Télűző szörnyek

Fotó: Instagram

Busójárás

Farsangi cikksorozatunk következő részében a télűző, mohácsi Busójárás történetéről mesélünk majd hosszabban! Sajnos a februári, hazai utcai karnevált idén a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg, de egy kis ízelítővel bepillantást nyerhetünk a hangulatába.

AMI MÉG ÉRDEKELHET