Átadták a világ leghosszabb hídját, ami összeköti Európát és Ázsiát

A törökországi Canakkale 1915 híd a Dardanellák fölött ível át.

Fotó: Shutterstock

A nem régen átadott Canakkale 1915 híd hat percre rövidíti le az utat, amellyel Törökország ázsiai partjáról európai partjára érhetünk.

A világrekorder függőhidat az első világháborúban, az 1915-ben a franciák és britek fölött aratott fontos, canakkalei (Gallipoli) tengeri győzelem 107. évfordulóján adták át, és innen a híd neve is. A Dardanellák fölött emelt híd dizájnjában is követték ezt a tematikát, hiszen a tornyai tüzérségi lövedékeket szimbolizálnak.

6 percre Ázsia

Fotó: Shutterstock

A kétszer háromsávos híd két tornya közötti távolság közel 4 km, ezzel pedig a Canakkale 1915 a világ leghosszabb függőhídja lett. A híd teljes hossza 4608 kilométer, tornyainak piros-fehér színei pedig a török zászlót szimbolizálják. És itt nincs vége a jelképes tervezésnek: a csata 1915. március 18-án volt, így a tornyok magassága 318 méter. A híd 2017 elején kezdődött építési munkálataiban több mint 5000 munkás és 740 gép vett részt.

A hidat török és dél-koreai cégek építették 2,5 milliárd euróból, és ezzel az egyik legnagyobb török közlekedési projekt, amivel a török miniszterelnök, Erdogan választási kampányt folytat, hiszen Törökországban 2023-ban lesznek a választások. Olyan nagy közlekedési újítások köthetők Erdogan nevéhez, mint az új isztambuli reptér, a Boszporusz-szoros alatti vasúti és közúti alagutak, valamint a rajta átívelő híd megépítése. A CNN beszámolója szerint az új Dardanella-híd fő funkciója egyébként az, hogy mentesítse a Boszporusz-szoros hatalmas kereskedelmi forgalmát.

Íme a 6 perces átkelés

youtu.be

1915 Çanakkale Bridge
AMI MÉG ÉRDEKELHET