Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz

A pite mindig házias, tradicionális, az íze pedig nosztalgikus emlékeket idéz.

Fotó: Shutterstock

Édes és sós finomságokat mutatunk, legyen a neve pite, pita, torta vagy tarte. Amerikától a Távol-Keletig mindenhol találkozhatunk valami sült és töltött tésztafinomsággal, némelyek az egész világon ismertek – gondoljunk csak az amerikai almás pitére (apple pie) vagy az angol pásztorpitére (shepherd's pie). Ég és föld, nem igaz? Felsoroljuk a legnépszerűbb pitéket, hogy aztán eldönthesd, hétvégén melyiket süsd meg!

Sós piték a világ körül

A sós piték választéka legalább olyan nagy, mint az édeseké, csak nálunk, Magyarországon nem túl népszerűek – kivéve talán a mexikói empenadát, amit mi inkább húsos táskának neveznénk. Az első galériában megmutatjuk a legfinomabb húsos pitéket, a második pedig a legínycsiklandóbb édes pitéké lesz.

Fotó: Shutterstock

Empenadas


Mexikói, húsos-kukoricás empenada, amit salsába mártogatnak

Fotó: Shutterstock

Tourtière


Francia-kanadai Tourtière, ami nemcsak húsos, hanem lazacos változatban is készül.

Fotó: Shutterstock

Jamaikai beef patties


Jamaikai beef patties. Ropogós tésztájába kurkumát tesznek, amitől szép sárga lesz.

Fotó: Shutterstock

Ausztrál húsos piték


Falatnyi ausztrál húsos piték, melyek tölteléke mindenhol más, de húst mindig tartalmaz.

Fotó: Shutterstock

Shepherd's Pie


Brit pásztorpite, melynek a „tésztája" krumplipüré.

A legfinomabb édes piték

Az édes pitéket lehet tölteni friss gyümölccsel, pudingokkal, krémekkel, magokkal – végtelenek a lehetőségek, egy azonban közös bennük: mindegyik könnyen elkészíthető és mindenkinek ízleni fog. A klasszikusok sorából a magyar almás vagy túrós pitét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ezért azokkal kezdjük, amelyek újdonsággal szolgálhatnak. Ismered például az amerikai datolyaszilvás vagy kékszőlős pitét? Vagy a trópusi kókuszkrémes verziót?

Fotó: Shutterstock

Pekándiós pite


Tömény, de isteni pekándiós pite Amerikából. Emellett nagyon kedvelt még a sütőtökös pite is.

Fotó: Shutterstock

Datolyaszilvás pite


Amerika egyes részein honos a datolyaszilva, így elterjedt a datolyaszilvás (kakigyümölcsös) pite.

Fotó: Shutterstock

Holland vlaai


A holland vlaai valójában egy kalácsból és gyümölcsökből készült felfújt, általában almát tesznek bele.

Fotó: Shutterstock

Buko pie


A Fülöp-szigeteki buko pie, azaz kókuszkrémes pite többféle tésztával is készülhet.

Fotó: Shutterstock

Banoffee


A modern brit Banoffee, azaz banános-karamellás pite a 70-es években terjedt el és azóta is népszerű.

Fotó: Shutterstock

Atlantic Beach pie


Az atlantic beach pie egy citrusos pite: kekszdara-ágy az alap, és lime-citrom custarddal kenik meg.

Fotó: Shutterstock

Crostata


Az olasz crostata ropogós, omlós, vajas tésztával készül és általában sárgabaracklekvárral töltik.

Fotó: Shutterstock

Galette


A franciák rusztikus-vajas kedvence, a galette isteni, nagyon gyorsan elkészíthető, és szinte bármilyen gyümölccsel mennyei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET