A világ 5 legkülönlegesebb gyógyfürdője

Havas hegyek vagy buja vegetáció között is relaxálhatsz.

Fotó: Shutterstock

A meleg gyógy- és termálfürdők egész évben nagyszerű programot nyújtanak, ha úgy érzed, elég volt a stresszes napokból. A következő 5 fürdő lehet akár egy-egy utazás fő attrakciója is!

A földkéregből kiáramló vizek számos jótékony hatással bírnak a szervezetre, amit az év bármely szakaszában érdemes kihasználni. A termálvíz a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően csökkenti a stresszt, jobb alvást biztosít, de hasznos lehet különböző ízületi- és bőrproblémákra, illetve az emésztést is segítheti. Magyarország 70%-a alatt termálvíz található, így bátran állíthatjuk, hogy hazánk a jótékony vizek versenyében abszolút dobogós, de most utazz egy kicsit messzebb, és virtuálisan merülj el a Föld legexkluzívabb és legszebb gyógy- és termálfürdőiben.

Pamukkale Natural Park – Törökország

Fotó: Shutterstock

Az UNESCO Világörökség részét képező természeti parkban 17 meleg vizű forrás található. A türkizkék víz az ókor óta számos híres látogatót fogadott, közöttük Kleopátra egyiptomi királynőt is. A látogatók mind a mai napig a teljes nyugalmat és gyógyulást keresik ezekben a 36 °C körüli gyógyforrásokban, amelyekről úgy tartják, különösen hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, illetve a vérnyomásproblémákra. Aki pedig már megunta a vízben pihenést, csónakázhat az ókori Hierapolisz városának romjai között, gyógyfürdőt vehet az iszapmedencében, meglátogathatja a múzeumot, ahol a hierapoliszi történelmi leleteket és a bronzkori mesterségek tárgyait mutatják be, vagy ihat egy finom italt a park kávézójában, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra.

Ha pihenésre vágysz és a történelem is foglakoztat, akkor ez a te helyed!

Uunartoq – Grönland

Fotó: Shutterstock

A Föld legnagyobb szigetén rengeteg meleg forrás van, de csak egyetlen olyan – az ország déli részén található egy lakatlan szigeten -, amelyben meg is csobbanhatsz. A hegycsúcsok között megbúvó Uunartoqról elképesztő látvány tárul eléd a jéghegyekre, a havas tájra, a tengerben fel-fel bukkanó bálnákra. A meleg források egész évben kellemes meleget adnak: a víz hőmérséklete 34-38 °C között változik. Tekintettel az elszigetelt helyre, csak hajóúttal lehet megközelíteni a vágyott pihenőhelyet, amire nyáron is érdemes befizetni, hiszen ilyenkor felfedezheted a közeli Nanortalik (nyersfordításban: jegesmedvék helye) városát és a Qaqortoq nevű települést (itt található az ország legrégebbi szökőkútja) egy piknikkosár és egy üveg pezsgő kíséretében.

Akkor menj oda, ha igazi csendre vágysz és nem vagy túl fázós.

Cascate del Mulino – Olaszország

Fotó: Shutterstock

Bemutatjuk Toszkána leghíresebb Instagram-látványosságát, amit sokan összekevernek a Terme di Saturnia melegforrásokkal. Igaz, az is egy szuper program, de össze sem hasonlítható a Cascate de Mulino babakék vizével, ami a nap 24 órájában látogatható, ráadásul teljesen ingyen. Itt termálvíz folyik át a természetes mészkőmedencéken, fenséges élményt és látványt nyújtva, miközben a kénes víz állandó 37 °C hőmérsékleten csordogál. Találsz még itt piknikterületet, frissítőket és finom ételeket kínáló bárt és éttermet, zuhanyzót és öltözőt is – ezek este 10 óráig vannak nyitva.

Imádni fogod, ha éjszaka (is) fürdőznél egy koktél mellett.

Takaragawa Onsen – Japán

Fotó: Shutterstock

A Takaragawa Onsen hőforrások a Joshin'etsukogen és az Oze Nemzeti Parkok hófödte csúcsai között folynak, Gunmától északra. Négy szabadtéri fürdő közül választhatsz, de szinte mindegy, melyik lesz a befutó (legjobb mindet kipróbálni), mivel mindben együtt lélegezhetsz a természettel. Az évszakok szerint változó erdei környezet olyan érzést kelt, mintha egyenesen a paradicsomba csöppentél volna. A látogatókat a nap 24 órájában látogatható beltéri és kültéri gyógyfürdő, valamint nagy és kényelmes fürdők várják, amelyekben kizárólag a szálloda által biztosított fürdőruhák viselhetőek. A fürdő melletti hotelben 42 szoba és 1 étterem található, amiben az ételeket a közeli hegyek friss alapanyagaiból készítik, beleértve a helyben fogott folyami halakat és a magaslati zöldségeket.

Ha szereted az erdős területeket és a japán kultúrát, akkor ez lesz a favoritod.

Blue Lagoon – Izland

Fotó: Shutterstock

A Keflavik repülőtértől mindössze 10 percre található lagúna tökéletes izlandi program. A 8,7 km²-es területen elterülő Kék Lagúna különleges ásványokban és algákban gazdag geotermikus, kékes-tejfehér színű tengervize tökéletesen pihentet. A 37-38 °C fokos víz a mohás sziklák mentén folyik, ahonnan meseszép kilátás nyílik a hegyekre. Több órás programra készülj, mert a vízi bárban iszogatva nem lesz kedved egyhamar elindulni, arról nem beszélve, hogy használhatod a szaunát és a gőzkabint, és ha már ott vagy, ki ne hagyd a meleg vízesést és a barlanglátogatást sem. Ha mindezek után még van erőd túrázni (bár ezt érdemes a fürdőzés elé betervezni), irány a közeli Thorbjörn-hegy – innen megláthatod a közeli a lagúnákat, a tengert és a lávamezőket is.

Akkor menj oda, ha: különleges kék vizet és hegyeket szeretnél látni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET