Samutól a Móri Bornapokig: mit kínál a Vértes?

Ősi vidék, amely természeti csodákkal és gasztroprogramokkal vár.

A Bakony mellett valamivel kisebb hangsúlyt kap a Dunántúli-középhegység egy másik tagja, a Vértes, holott kisebb mérete ellenére rengeteg élménnyel kecsegtet: természetjáróknak, történelemkedvelőknek és gourmand-oknak is hozunk néhány érvet, miért érdemes a Vértes felé venni az irányt.

Bár méreteit nézve nincs az élen még a hazai hegyek közt sem: 30 km hosszú, 10-15 km széles, és legmagasabb csúcsa, a Nagy-Csákány is mindössze 487 m-es, ennek ellenére kopár, meredek dolomitfalaival élesen kiemelkedik a kisalföldi tájból. Nevét egy 1051-es csatáról kapta, amikor is III. Henrik német-római császár serege megtámadta a magyarokat, ám azok olyan fondorlatosan fogtak ki az ellenségen, hogy az ideges sereg vértjeit, fegyvereit hátrahagyva futott hazáig.

Fotó: Unsplash

Őslénytan

Persze ennél jóval korábbról is fellelhetők történelmi emlékek a mintegy 30 km hosszú hegy életéből. Csákányospuszta köveiben az őstenger lenyomatát láthatjuk, mely a krétakorban apadt el és indult el a hegység kiemelkedése. Ekkoriban a környék klímája trópusi volt, és ennek köszönhetően indult el a bauxitképződés, mely a jelenkori Vértes egyik fontos bányászható ásványkincse.

A Csákvári-barlang hazánk egyik leggazdagabb régészeti lelőhelye, ami az ősi állatokat illeti: 180 faj leletei kerültek elő innen, köztük kardfogú tigris, őszsiráf, háromujjú ősló, masztodon (ősi elefántféle) és csákvári hiéna.

Ezek mind 10-12 millió évvel ezelőtt éltek, amikor még szavannaszerű volt a vidék. Ezenkívül ősember maradványait és római templommaradványokat is találtak itt.

A legöregebb európai

A környék híres ősemberét azonban nem itt, hanem Vértesszőlősön találták meg. Samu Európa egyik legöregebb előembere, mintegy 350 ezer évvel ezelőtt élt, és a Homo heidelbergensis fajához tartozott. Az ásatás helyszínén ma múzeumot találunk.

A környék legjava

Fotó: Instagram

Platán Bisztró

A környéken többféle gasztrokalandba is belefuthatunk. A Vértes déli lejtőin terül el a fehérborairól híres Móri borvidék, ahol spontán is kóstolhatunk, vagy időzíthetjük látogatásunkat az október 1. és 4. közt megrendezett Móri Bornapok idejére is. Akit a fesztiválok helyett inkább a fine dining vonz, az vegye Tata felé az irányt, az Öreg-tó mellett álló Platán ugyanis az ország egyik legjobb étterme. Séfje, Pesti István főztjét még a budapesti Tantiban díjazták Michelin-csillaggal, Pesti azonban ezután nem sokkal vidékre tette át a székhelyét. A Platán kifogástalan ételei mellett Tata gyönyörű városa is megér egy látogatást.

Hátizsákosoknak

Fotó: Facebook

Vértesi Natúrpark

A Vértes arra is kiváló terep, hogy két lábon fedezzük fel, hiszen jól kiépített túraútvonalak és viszonylag csekély szintkülönbség várja a kirándulókat. A Vértesi Natúrpark oldalárólletölthető turistatérkép alapján magunknak is kiszemelhetünk edzettségünknek megfelelő útvonalakat, ez a túra pedig a hegység legszebb tájait fésüli össze egy kényelmes, 18 km-es kirándulásba.

A rovat és az összeállítás szakmai partnere a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség.

AMI MÉG ÉRDEKELHET