A legújabb hobbid: híres emberek keresése térképen

Lehet tudós, sportoló, politikus vagy színész – sokan helyet kaptak a világtérképen.

Illusztráció: Shutterstock

A térképbe belenagyítva megtalálhatod a híres emberek születési helyét.

A geokódoló és navigációs rendszereket készítő cég, a Mapbox érdekes újdonságot dobott piacra, egy olyan világtérképet, amelyben a városnevek helyett híres emberek neve található. A térképhez az adatokat nagyrészt a Wikipédia adataiból nyerték, de főleg olyan szócikkeket használtak, amelyek igen részletesek és gyakran frissítettek, hogy minél hitelesebb legyen a térkép.

Hol született Szent István vagy Vasarely?

Illusztráci: Mapbox térkép

Az interaktív térkép igen okos, különböző szűrőket állíthatunk be, rákereshetünk vezetőkre, politikusokra (Leadership), sportolókra (Sports & Games), tudósokra (Disvovery & Scinece), művészekre (Culture), de átválthatunk más nézetre is és akkor a térkép a településneveket mutatja. A térkép készítőjének, a geológus Topi Tjukanovnak az volt a célja, hogy egy térképen legyenek a legnagyobb hatású személyek – írja a The Verve magazin. Tehát olyan híres emberek kerültek fel elfogultság nélkül, akik így vagy úgy formálták a kultúrát vagy a történelmet, azaz hatással voltak az emberiségre és a civilizációra. Pont az elfogultság elkerüléséért használtak egy olyan szabadon szerkeszthető adatbázist, mint a Wikipedia és a Wikidata.

Miért a Wiki?

Hogy milyen szempontokat vettek figyelembe? A Wikipedia és a Wikidata szócikkeit vetették össze egy ember életrajza kapcsán, majd megnézték, milyen hosszú és részletes a biográfia. Azt is számításba vették, 2015 és 2018 között milyen sokan tekintették meg az oldalt az összes elérhető nyelven, és hogy milyen sok forrást használtak az életrajz megírásához. Természetesen, minél figyelemreméltóbb valaki, annál több hivatkozás, forrás és adat elérhető a Wikipédia-oldalán, és talán ennél biztosabb, hogy helye van a hírességek térképén. Minél szignifikánsabb, ismertebb valaki, annál nagyobb betűvel látszik a térképen.

A térképet itt tudod böngészni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET