Ebvakáció: A legjobb kutyás strandok Magyarországon

A négylábúaknak is jár a hűsölés, strandolás, pecázás!

Fotó: 123rf

Sok kutyás család úgy megy nyaralni, hogy megnézi, hol lehet a közelben a kutyájával együtt strandolni. Igaz, sok kutya tisztább és barátságosabb, mint egy-egy embertársunk, mégis illik betartani ezeket a szabályokat. Tartsuk tiszteletben, hogy sok fürdőző például tart a kutyáktól, illetve a kutyák közötti konfliktusokat sem mindig könnyű kezelni. Nézzük, hol lehet önfeledten strandolni a kutyusunkkal!

Balaton: Fonyódi Kutyás Fürdetőhely

A fonyódi kutyásstrand szinte fogalom, még egy kutyás csoport is épült köré a Facebookon. A belépődíj 200 ft/fő, 200 ft/eb. Fonyód Kártyával rendelkező gazdiknak és kutyájuknak a belépés egyaránt díjtalan. A fonyod.hu oldalon a szabályokról és a további információkról is tájékozódhatsz.

Velencei-tó: Drótszamár Park és Kemping

A Velencei-tónál is pancsolhatunk a kutyánkkal, persze, most a vízminőség romlása miatt érdemes indulás előtt a friss információkat megnézni. A kellemes, árnyas Drótszamár kempingben tábla jelöli, hogy hol engedhetjük be a négylábúakat. A kutyabelépő 450 Ft és kiépített strandon fürödhet együtt a család.

Fotó: Unsplash

Tisza-tó: Tiszafüredi Kutyabarát Fürdőhely

Más néven a Mancsos Pancsoló igen kedvelt kutyás találkozóhely, a szabadstrandtól és a büféktől nem messze egy árnyékos, Holt-Tiszai partszakaszon mártózhatnak meg az ebek.

Tata, Öreg-tó: szabastrand

Ahogy már írtuk, ingyenes szabadstrandon pancsolhatunk az Öreg-tavon mi magunk is, a tó körül pedig táblák jelzik, hogy a csodás környezetben hol hűthetik le magukat a kutyák. A kellemes nyár esti sétát a tó körül összeköthetjük házi kedvencünk strandolásával is.

Duna-part: Dunakeszi, Kutyabarát fürdőhely és kutyastrand

A horányi rév melletti közel 2 kilométer hosszú parton ingyenesen strandolhatnak a kutyák és a gazdáik is. A víz sodrására és a hőmérsékletére ugyanúgy figyeljünk, mintha mi mennénk vízbe. Ami nekünk veszélyes vagy kellemetlen, az a kuytusunknak is az lesz.

Tihanyi Belső-tó

A tihanyi Belső-tó délkeleti sarkánál lehet a kutyákat úsztatni, fürdetni. A csónakkikötő stég mellett tábla is jelzi, hol lehet beengedni a kutyákat a vízbe, hogy ne zavarják egymást a horgászokkal. A víz minősége nem mindig jó, erre figyelni kell.

Fotó: Unsplash

Budapest

A fővárosban a következő helyekre érdemes strandolni vinni a kutyánkat:

– Római-part
– Kopaszi-gát
– Árpád-híd alatt, a pesti oldalon
– Pesterzsébeten a Gubacsi-híd lábánál
– Városliget, a Városligeti-tó hátsó része

Ahol mindig vigyázzunk:

  • A hirtelen mélyülő bányatavak olykor nagyon hidegek, nem mindegyik bányató megfelelő a kutyáknak.
  • Természetes vizekben, ahol nincs kijelölt kutyastrand, csak saját felelősségre és nagy körültekintéssel engedjük el a kutyánkat, például a Duna-parton.
  • Ahol nem egyértelmű, hogy magánterületről vagy közterületről van-e szó, ott semmiképp ne engedjük el a kutyát.
  • Vadászterületen tegyünk a kutyánkra megkülönböztető mellényt, nehogy vadnak nézzék. A vadászatokon sokszor vízbe esnek a lelőtt madarak és szabadon engedett vadászkutyák is vannak a terepen.
  • Figyeljünk oda a tiltó táblákra, ha megszegjük, akár több tízezer forint bírságot is kaphatunk!
AMI MÉG ÉRDEKELHET