A finnek világító szarvasokkal akadályozzák meg a baleseteket

Még csak próbálgatják ezt az új lehetőséget, hogy jövőre még több állatot tudjanak megvédeni a végzetes ütközésektől.

Fotó: Facebook

Már mi is írtunk arról, hogy a vadveszély az utakon nem is olyan ritka, párzási időszakban pedig különösen nagy annak az esélye, hogy a felajzott szarvasok veszélyérzet nélkül átrohanjanak az autóúton. Nagyon nehéz kitérni autóval egy gyors állat elől úgy, hogy se a vad, se az autó ne sérüljön meg, ezt is mutatja, hogy csak Finnországban 4000 rénszarvas hal meg a közutakon. Így ki kellett találni valamit a problémára.

A szürkületben vagy sötétben gyorsan mozgó, környezetbe beleolvadó szarvasokat nagyon nehéz észrevenni, és ha gyorsan futnak ki elénk, akkor még nehezebb úgy manőverezni, hogy elkerüljük az ütközést. A finnek egy igen jó módszert találtak ki, de még nem vezették be, mint bevett állatvédelmi eszközt.

Fotó: Facebook

Egy olyan spray-t tesztelnek a rénszarvasok szőrén és agancsán, amely visszaveri a fényt, így az autósoknak lenne idejük időben észlelni a közeledő állatot, és rögtön fékezni, amint meglátják a mozgó fényt. A vadbalesetek ugyanis általában azért végződnek rosszul, mert az erdő sűrűjéből előbukkanó állatot már csak akkor vesszük észre, amikor előttünk van, akkor pedig már többnyire késő fékezni, elkerülhetetlen az ütközés. A szarvasbalesetek Finnországban évente a természeti kár mellett 15 millió eurós anyagi kárt is jelentenek, a sérülések okozta testi és lelki teherről nem is beszélve.

A finn Rénszarvastenyésztők Szövetsége a vadátjárók mellett fontosnak tartja, hogy másképp is elejét vegyék a baleseteknek, mert a vadállatok nem mindig akarnak ezeken az átjárókon közlekedni. Mivel ez a fényvisszaverő spray gyorsan kopik, még ki kell dolgozniuk egy olyan hatékony, nem ártalmas anyagot, amely tartósabb és megbízhatóbb, mindenesetre az irány már hasznosnak és gyakorlatban is alkalmazhatónak tűnik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET