35 éve tartották a calgaryi olimpiát

A legendás téli játékokat, amely az outsiderek seregszemléje volt...

Fotó: Getty Images

1988. februárjában rendezték meg a legendás 15. téli ötkarikás játékokat a kanadai Calgaryban. Egy új korszak első olimpiáját, amely olyan lelkes amatőröktől lett emlékezetes, mint „Eddie, a sas” és a jamaikai bobcsapat.

Nyolc alkalommal pályázott Kanada, mire megkapta a téli olimpia rendezési jogát. Az 1976-os montréali nyári játékok kegyetlenül elszálló költségei óvatosságra intették a szervezőket, akik számos önkéntest vontak be a programok lebonyolításba, és a közvetítések jogdíjából is rekordbevételt szereztek. Az első 16 napos téli ötkarikás játékokon megdőlt a résztvevők száma: 57 ország 1423 sportolója indult hat sportágcsoportban (északi sí, alpesi sí, bob és szánkó, gyorskorcsolya, műkorcsolya, jégkorong), amelyek mellé bemutató jelleggel bekerült a programba a curling, a freestyle sí és a rövidpályás gyorskorcsolya is, ami előrevetítette a versenyszámok jövőbeni bővülését. Az éremtáblázaton az első két helyet a Szovjetunió és az NDK szerezte meg – ez a két ország téli olimpián utolsó alkalommal szerepelt ilyen elnevezéssel.

Közönségkedvenc: Eddie, a sas

Fotó: Getty Images

Eddie, a sas

A brit Michael „Eddie” Edwards azért kezdett el sísáncon edzeni – túlméretes kölcsönfelszerelést használva –, mert ebben a sportágban nagyobb eséllyel juthatott ki az olimpiára. S bár utolsóként végzett Calgaryban, minden ugrását ováció kísérte. Később az ő neve fémjelezte a szigorított kvalifikációs szabályokat. Legendás alakjáról Eddie, a sas címmel mosolygósan megható film is készült.

Utolsókból az elsők

Fotó: Getty Images

Albert monacói herceg indulása, és a győztes szovjet páros lett nemzeti színekre festett bobja sem tudta elvonni a figyelmet a jamaikai bobcsapatról, amely első alkalommal vett részt téli játékokon. Négyesük bukás miatt – a mezőnyben egyedüliként – nem tudták befejezni a versenyt, ennek ellenére hősként ünnepelték a csapatot, történetüket a Jég veled! című vígjáték örökítette meg.

3 arany egy lábműtét után

Fotó: Getty Images

A calgaryi olimpián tartották első alkalommal fedett pályán a gyorskorcsolyaversenyeket. A nőknél a visszatérően doppinggyanúba keveredő NDK-s versenyzők sikereit várta mindenki, azonban három távon is az a holland Yvonne van Gennipé futott be elsőként, akinek két hónappal korábbi lábműtétje miatt még az indulása is kétséges volt, és aki sem előtte, sem utána nem tudott világversenyt nyerni.

Érdekességek

Fotó: Getty Images

Tiszta vizű város

Kanada legmagasabban fekvő nagyvárosát a Bow és Elbow folyók találkozásánál, a préri szélén alapították. Neve, Calgary, skót gael nyelven tiszta vizet jelent. A városon átfolyó Bow útvonala egy megfeszített íjra emlékeztet, amelynek húrja a központot öleli át.

150 év örökség

A város szabadtéri helytörténeti múzeumában, a Heritage Park egyik felén a környék vadászainak, bányászainak és pionírjainak életét mutatják be a vasút előtti időkből, míg a másik felén a városiasodott, alig 150 éves közösség intézményeit. A park kisvonattal is bejárható.

Máig élő cowboykultusz

Júliusban két héten át cowboyok lepik el Calgary utcáit. A híres Calgary Stampede fesztiválon felvonulás, ügyességi versenyek, sportbemutatók hozzák vissza a Vadnyugat hangulatát. A rendezvény fénypontja a Stampede Park stadionjában megrendezett rodeó.

Grizzlyk és szarvasok földjén

A grizzlyk, pumák és jávorszarvasok lakta Sziklás-hegység nemzeti parkjai az UNESCO Világörökség részei. A Banff National Park monumentális hegyeit türkiz tavak, hatalmas vízesések szabdalják, míg a Jasper National Park a gleccserek birodalma, ahol számos hőforrás található.

Meleg szél a tél közepén

A chinook, a Sziklás-hegység felől érkező meleg és száraz hegyvidéki szél napokra nyarat varázsol a tél közepén Calgary utcáira. Az 1988-as olimpiát azonban alaposan felforgatta: versenyszámokat kellett elhalasztani az akár 160 km/h sebességű orkán vagy az olvadás miatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET