A 6 legjobb nyaralóhely januárban

Napsütésre vagy fagyos tájra vágysz inkább?

Fotó: Shutterstock

Az év első hónapját nyugodtan nevezhetjük a legnehezebb hónapnak. A decemberi ünnepi időszak lecsengett, a februári karneváli hangulat viszont még messze van. Igaz, hogy már hosszabbak a nappalok, de hideg van és sötét, így aki csak teheti, melegebb éghajlaton gyűjt energiát a tavaszi megújulásig. Viszont, ha nincs bajod a hideggel és a több réteges öltözékkel, elutazhatsz északra is.

Melbourne, Ausztrália

Fotó: Shutterstock

St. Kilda Esplanade sétány

Ausztrália különösen kedvelt célpont télen (vagyis nekünk télen), különösen Melbourne, ahol igazi nyár van ilyenkor. Sokak szerint Victoria állam fővárosa a kontinens legmenőbb helye. Rengeteg művészeti– és kulturális program, hihetetlen természeti tájak (homokdűnék, hófehér strandok, buja esőerdők, kietlen sivatag), különleges állatvilág, kalandos road tripek, nyüzsgő sikátorok, igényes bárok és éttermek várják a turistákat. Ezt a három dolgot semmiképp se hagyd ki, ha arra jársz: a kávét, a street artot és a tengerparti St Kilda Esplanade sétányt. Természetesen mindezt pólóban és rövidnadrágban, és a naptejet se felejtsd itthon!

Kuba

Fotó: UnsplashHavanna, Kuba

A Karib-térség szívében sütkérező Kuba kiváló kirándulási lehetőséget kínál. Az egész hely olyan, mint egy tökéletes Instagram-világ: a partokat strandok és türkizkék víz szegélyezi, a zöldellő síkságokat pedig hatalmas hegyek tarkítják. És ne felejtsük el a főváros, Havanna retro, színes autóit, salsa klubjait és a helyiek vidámságát, életszeretetét. A hőmérséklet ebben az évszakban rendkívül kellemes, 21 °C körül mozog.

Mekong-delta, Vietnam

Fotó: Shutterstock

A Dél-kínai-tengerbe torkolló Mekong folyót – a Himalájából indul, majd áthalad Kínán, Mianmaron, Thaiföldön és Kambodzsán, mielőtt elérné Vietnamot – zavaros vízi utak sűrű, trópusi labirintusa övezi, falvakkal, pagodákkal és úszó piacokkal. Az év eleje a legideálisabb idő a látogatáshoz – meleg, száraz és napos. A Mekong-deltát hajóval lehet megközelíteni Ho Si Minh-városból (a régi Saigonból). Egynapos kirándulás nagyjából ugyanannyiba kerül, mint egy velencei gondolázás. Az ország rizs- és halállományának több mint fele innen származik, így testközelből láthatod, milyen létfontosságú a vietnami gazdaság és étrend szempontjából a Mekong-delta.

Yellowstone Nemzeti Park, USA

Fotó: Shutterstock

Ez a világhírű nemzeti park mindig izgalmas célpont, de ha nem szeretnél sok turistával találkozni, akkor januárban menj – ilyenkor az egész hely egy túlvilági téli vadonná változik. Az állatokat sokkal könnyebb észrevenni a hóban és nagyobb esély van arra, hogy felbukkannak a közelben bóklászó bölénycsordák, de a gejzírek feltörő gőzei is sokkal látványosabbak a hideg hónapokban.

Viking ünnep a Shetland-szigeteken, Egyesült Királyság

Fotó: Shutterstock

Íme egy mesebeli kiruccanás egy távoli, sziklás vidéken, amely Skócia szárazföldjétől, 200 km-re található az Északi-tengeren. Hideg van? Nagyon! Tiszta lesz az idő? Egyáltalán nem garantált, viszont minden január utolsó keddjén (ez most 31-ére esik) olyan fesztivált tartanak, amiben valószínűleg még soha nem volt részed. A lerwicki Up Helly Aa ünnepség egyfajta tűzfesztivál, ahol a résztvevők vikingnek vannak öltözve, és az általuk vitt fáklyákkal egy hatalmas viking hajót gyújtanak fel áldozatul a napistennek. Az ünnep egy egész napon át tart, melynek előkészületei a legnagyobb titokban zajlanak. Nem derülhet ki, hogy a fesztivál vezetője, a Guizer Jarl, mit visel, hogy a skandináv sagák mely híres karakterének bőrébe bújik majd. A szigeten több hasonló fesztivált rendeznek, egészen március középig.

Égi csoda Izlandon

Fotó: Shutterstock

Ezen a helyen sem garantált a tiszta, kék ég – bár, ha szerencséd van, az éjszaka leszálltával zöldre vált. Természetesen az éteri északi fényről beszélünk, amely januárban (és a tél hátralévő részében) lenyűgöző színekkel tarkítja Izland egét. Ha a felhők makacsul is felgyűltek, és semmit nem látsz ebből, nagyon sok izgalmas program közül választhatsz: fenséges vízesések, óriási gejzírek, érintetlen gleccserek és olyan táj, ami tökéletesen elmenne egy sci-fi film díszleteként.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET