8 Google Maps funkció, ami segíthet a következő utazásnál

A legnépszerűbb térképes alkalmazás sokkal többet tud, mint gondolnád.

Fotó: Shutterstock

A legtöbben általában csak arra használják a Google térképes applikációját, hogy eljussanak egyik helyről a másikra, persze a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban. De tudtad, hogy milyen hasznos, praktikus funkciói vannak a Google Mapsnek a GPS-en kívül?

Keress speciális étteremre!

Tudtad, hogy az igényeidnek megfelelően kereshetsz rá a környék éttermeire, kávézóira és bisztróira? Akár vegetáriánus, vegán, gluténmentes vagy kóser étrenden vagy, a beállítások alatt megadhatod a preferenciáidat és az alapján ad ki a térkép találatokat.

Légvonalban mennyi?

A legtöbben ugye gyalogos, autós vagy tömegközlekedési preferenciákkal keresünk rá az útvonalra, de ha szükséges, a műholdfunkcióval azt is meg tudod nézni, légvonalban milyen messze van a célpont. A Google Maps asztali funkciójában bal oldalon van a műholdas funkció, kattints a képre a jobb oldali gombbal, a legördülő menüből keresd ki a „Távolságmérés" menüpontot, majd kattints a kiinduló pontra és a célra, hogy megkapd a méterben számolt végeredményt.

Találd meg a leparkolt autódat!

Ehhez a térképen el kell mentened a parkoló autód koordinátáit. Koppints rá a kék gombostűre, amely az aktuális tartózkodási helyedet jelzi, és válaszd ki a „Saját helyzet megjelölése" lehetőséget. Ha meg szeretnéd találni az autódat, csak rá kell kattintanod az elmentett helyre, és kérned egy útvonaltervet az applikációban.

Fotó: Shutterstock

Hol vagy?

Ahelyett, hogy sms-eznél vagy hívogatnád a barátaidat, hogy hol találod őket, használd a helymeghatározási funkciót – így valós időben fogjátok látni a másik mozgását, helyzetét. Egyszerre több emberrel is megoszthatod a helyzetedet és haladásodat, ami nagyon hasznos lehet, ha csapatostul autóztok az autópályán, és valaki leszakad a karavánról vagy más útvonalon kirándultok, de van közös találkozási pont.

Offline térkép

Sokan nem tudják, de a Google Maps offline is használható, persze csak elmentett címekkel, utazási tervekkel. Ez akkor jöhet jól, ha olyan helyen vagy, ahol nem jó vagy akadozik a térerő és az internetelérés. Ments le az adatokat, és nyomtasd ki a térképet útvonaltervvel együtt, vagy mentsd le az offline verziót.

Küldd a mobilodra!

Az asztali Google Maps más és egyben több, mint a mobilapplikáció. Részletesebben, kényelmesebben tudsz keresni, tervezni rajta, úgyhogy keress asztalin, és utána küldd el az információkat a mobilodra. Bal oldalon felül van egy „Küldés a saját telefonra" gomb: kattints rá, és már mehet is e-mailben vagy közvetlenül az eszközre is az információkat.

Egy ujjal is belenagyíthatsz

Ha a mobilodon szeretnél részletesebb képet kapni a célpontról, akkor nem csak két ujjal tudsz belenagyítani a képbe, van egy másik trükk is: dupla koppintással bökj a célra majd húzd el rajta az egyik ujjadat. Íme:

youtu.be

Double-tap to zoom with one finger in Google Maps apps

Domborzati térkép egy gombnyomásra

Az asztali verzión a bal alsó sarokban (nem műholdas, hanem a sima térképen) apró négyzetek vannak, az első a Domborzat gomb, amely megmutatja, milyen magasan van az úti cél vagy a tartózkodási helyed. Csak annyit kell tenned, hogy belenagyítasz a térképbe, és már mutatja is a tengerszinthez mért magassági vonalakat. Kirándulóknak nagy segítség lehet!

AMI MÉG ÉRDEKELHET