8 érdekesség a Holt-tengerről

A legsósabb és a legmélyebben fekvő tó a Földön és még sok meglepő tény erről a természeti csodáról.

holt-tenger erdekessegek
Fotó: Unsplash

A Holt-tenger egy tó, nyolcszor több sót tartalmaz, mint az óceánok és a tengerek. A Jordán-árokban terül el, amely egyben a bolygónk legmélyebb szárazföldi pontja: a tófenék 795 méterrel van a tengerszint alatt. A tó keleten Jordániával, nyugaton Izraellel és Ciszjordániával határos – ezen a történelmi területen rengeteg látnivaló van még, de most a Holt-tengerről mesélünk.

1. A Holt-tengert a földkéreg szétcsúszása hozta létre

A Holt-tenger (ami egy lefolyás nélküli tó) akkor keletkezett, amikor a Föld két tektonikus lemeze, az afrikai és az arab lemez több mint 3 millió évvel ezelőtt kezdett szétcsúszni. A létrejött árok összeköttetésben volt a Földközi-tengerrel, de a lemezek tovább mozogtak, összecsúsztak, míg végül a tó elzárult a tengertől, így tó lett, amelyet Jordán-folyó táplál.

Fotó: 123rf

2. Mélyebben nem is lehetne

A víz tükre kb. 420 méterrel, míg a tófenék 795 méterrel van a tengerszint alatt. Összehasonlításképp Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, a Death Valley csak 86 méterrel van a tengerszint alatt. A Holt-tenger 810 négyzetkilométer és 135 kilométer a partszakasza.

3. Természetes wellness

A Holt-tenger sója és iszapja évezredek óta ismert gyógyászati alapanyag, és a szépségipar is jó ideje felfedezte magának. A tó vizének 34%-os a sótartalma, de nem csak a magnéziumsó sok benne, a többi oldott ásványi anyagból is rengeteget tartalmaz, így rengeteg bőrproblémára és ízületi betegségre is megoldás lehet. A Holt-tengerhez szerveznek kifejezetten wellness-kirándulást, hogy a turisták egy napig iszappakolásban ülhessenek a parton, a tehetősebben a parton található rengeteg szállodában is foglalhat nyaralást, ha hosszabban szeretné élvezni az tó jótékony hatásait. Ha az Izraeli oldalon mártózunk meg, akkor strandolás előtt vagy után nagyon jó program lehet felmenni a Masszáda erődbe felvonóval (400 m magasan van), majd a sziklákon lesétálni. A várat és a hozzá tartozó palotát Heródes építette magának i. e. 37 és 31 között.

Fotó: 123rf

A Holt-tenger jordániai partja

4. Csak lebegj!

A Holt-tengerben nem nagy élmény úszni: az oldott ásványi sók magas koncentrációja miatt fent maradunk a felszínén, de persze engedélyezik, úgyhogy meg lehet próbáln sportolni. A magas sótartalom miatt inkább jobb lebegni a tetején, relaxálni és élvezni azt a sós-párás levegőt, ami ott van. A víz felszínén a leghígabb a sótartalom és minél mélyebbre merülünk benne, annál sósabb. A tó legmélyebb része 330 méter.

5. Szinte megelevenedik a Biblia

Az 1948-ban, a Kumráni-hegység barlangjában megtalált bibliai tekercseket (egy beduin kecskepásztor lelte meg) egy izraeli-svéd-amerikai kutatócsoport vizsgálta meg nem rég, és a genetikai vizsgálatok alapján arra jöttek rá, hogy nem mindet helyi bőrből készítették és a Holt-tenger sójával cserzett pergamenre írták, hanem vannak köztük olyan tekercsek is, amelyeket messziről vittek oda. Egyébként a legendák szerint az első turista a Holt-tengernél Ábrahám próféta volt, aki a júdaizmus, a kereszténység és az iszlamizmus ősatyja is. Valamint a Holt-tengert és környékét Dávid király egyik menedékeként is emlegetik, ott bujkált egy ideig az ellenségei elől.

6. Csak a baktéria

A Holt-tenger tömény sótartalma miatt egyetlen élőlény sem marad életben a vízben, kivéve a baktériumokat. Jó hír, hogy akik undorodnak a nyálkás vízi élőlényektől és növényektől, azoknak a tóban nincs mitől tartania, rossz hír viszont, hogy „inni" egyáltalán nem szabad belőle!

7. Egy kis iszapot?

A Holt-tengernél iszappakolásban pózolni az egyik legnépszerűbb fotótéma a közösségi médiában. Nem csak azért, mert viccesen néz ki, hanem mert itt ingyen (igazából borsos áru belépők vannak a strandra) magukra kenhetik azt a csodaszert, amelyet egyébként vonzó tubusokba és tégelyekbe csomagolva az egész világon árulnak a kozmetikai márkák. A tengerfenékről származó iszapnak magas a magnézium-, nátrium-, kálium- és kalciumtartalma, puhítja, szépíti és egyben radírozza a bőrt.

8. El fog tűnni

A Holt-tenger évről évre egyre kisebb, néhány évtizeden belül el is tűnhet. A tó vízszintje minden évben 1 métert csökken és egyre rosszabb minőségű a vize. Ahogy fentebb írtuk a Holt-tenger vize a régió többi természetes vízforrásából táplálkozik, a Jordán-folyó völgyében összegyűlt patakok vize gondoskodik a frissülésről, de ez nem elég. A '60-as években a völgyből érkező vízfolyamot elirányították, hogy Izrael kiépíthesse a vízvezeték-hálózatát, amely az egész ország vízellátásáért felelős, utána sajnos elhanyagolták ezt a területet és nem foglalkoztak azzal, hogy Holt-tengerre így hosszú távon pusztulás vár.

Drónfelvétel a Holt-tengerről:

youtu.be

The Dead-Sea 4K | Israel From Above | AirWorks Aerial Photography | ים המלח
AMI MÉG ÉRDEKELHET