7 zseniális tanösvény, nem csak gyerekeknek

Mozgás, tanulás a jó levegőn és családi program is egyben.

Fotó: Getty Images

Az ősz kiváló alkalom a felfedezésre: a természet ilyenkor a legszínesebb arcát mutatja, az ország pedig tele van jobbnál jobb helyekkel, amelyeket a hétvégeken vagy az iskolai szünetekben érdemes felkeresni. A legjobb tanulás pedig maga az élmény – szóval túracipőt fel, irány a vadon!

1. Égerösvény és Csiga-túra

Fotó: 123rf.com


A Zalakarosi Parkerdő területén húzódó Csiga-túra ösvény a lassú haladás jelképe, célja, hogy a látogatók minél ráérősebben járják végig. Az ösvény tíz interaktív állomásból áll, ezeken megismerhetjük a helyi gombákat, erdei állatokat, meghallgathatjuk a környékbeli madárfajok dalát. Az ösvényt önállóan vagy vezetett túra keretében is be lehet járni, a tanösvényvezető füzet letölthető a zalaerdo.hu oldalról. És míg a nagyobbak csigatúráznak, a kisebbek az Égerösvény – melyet Tőzike tündér őriz – mesebeli világában ismerkedhetnek a helyi élővilággal. A tanösvény a Kis-Balaton térségének élővilágát mutatja be játékosan, öt állomása 30 perc alatt könnyen bejárható, óvodásoknak is garantáltan élménydús kis kirándulás. A tanösvény a termálvizű tó mögötti égerligetben indul, a pallósor mozgáskorlátozottak számára is elérhető.

Hossza: 1,2 km (Csigatúra)
Időtartam: 30–90 perc, kedvtől függően Kisiskolások és természetszerető családtagjaik.
Megközelítés: A tanösvény parkolója elérhető a zalakarosi Termál útról a Park utcába kanyarodva.

TIPP: A Csiga-túrához szakértő vezetést biztosít Gál Sándor kerületvezető erdész, telefonszáma:
06 (30) 474-2130.

Gyadai tanösvény (Katalinpuszta)

Fotó: Gulyás Attila


A Budapesttől alig 50 kilométerre induló tanösvény ideális egy kellemesen fárasztó kisgyerekes kiránduláshoz. A tanösvényhez készült munkafüzetben Hangya Dani vezeti körbe a gyerekeket, akik az út 13 állomásán játékos feladatokon keresztül fedezhetik fel a Börzsöny és a Cserhát erdőit és természeti kincseit.

Hossza: 5 km-es körtúra
Időtartam: 2,5–3 óra
Akiknek ajánljuk: iskolások, természetjáró családok.
Megközelítés: Autóval Budapest felől a 2-es számú főútról a Katalinpuszta végét jelző táblánál jobbra letérve pár száz méteres aszfaltozott út vezet
a kirándulóközponthoz.

TIPP: Helyi finomságokért nézzünk be az erdei boltba!

Csodabogyós barlang (Balatonederics)

Fotó: Sztankó Bálint



Igazi kihívás és különlegesség a gyűjtésünkben: ez az egyetlen hely, ahova nem érdemes normál öltözetben elindulni, de már a megközelítése is külön túra, hiszen a parkolótól kb. 40 perc sétára találjuk e fokozottan védett barlang bejáratát. Előzetes foglalás nélkül el ne induljunk, és csak azoknak ajánlott, akiket nem nyomaszt, hogy néha csak hason csúszva jutnak majd tovább... Kevésbé vállalkozó szelleműeknek itt a Pele apó tanösvény, amely a barlang felé vezető út mentén található világot mutatja be 38 állomáson.

Hossza: 400 m
Időtartam: 1,5–2 óra
Akiknek ajánljuk: Iskoláskortól bárkinek, akinek
kedve támad a föld alá mászni.
Megközelítés: Autóval a 71-es főútról letérve egészen a bázis épületéig be lehet menni. A barlang egyénileg nem látogatható, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvezetőinek elérhetősége: tura@csodabogyos.hu vagy +36 30 306 6050.

TIPP: Kérdezzük a túravezetőt a Hegykirálynő föld alatti kincseskamrájáról!

Dráva kapu (Drávaszentes)

Fotó: Facebook


Komplex látogatóközpont, őshonos háziállatok bemutatója, kilátó és persze tanösvény garantálja a tudás gyarapodását, ahol biztosan mindenki talál magának programot. Az Üde rétek tanösvényen megismerhető a helyi élővilág, van madármegfigyelő torony, sőt legelésző szürkemarhagulya is látható. Ungarische puszta, a legjobb formájában. Egyetlen kihívása, hogy október 16. után csak részlegesen van nyitva, tervezzünk tehát mielőbbi látogatást.

Hossza: 3 km
Időtartam: 2 óra
Akiknek ajánljuk: Mindenkinek.
Megközelítés: M7-es után a 68-as útra letérve Barcstól 4 km-re a Barcs–Csurgó-közúton.

TIPP: Előzetes bejelentkezéssel biciklik bérlésére, sőt sátorozásra is van lehetőség.

Királyréti látogatóközpont

Fotó: Gulyás Attila


Az erdő és a tavak mellett a kisvasutak és a vasbányászat történelme is témája a tanösvénynek. A Béka Bori által vezetett túrához a Látogatóközpontban lehet tanösvényfüzetet kapni, és készüljünk rá, hogy utunkba akadhat mocsári teknős, szalamandra, kisvasút, sőt hajtánypálya is. A tanösvény a Hiúz Háztól indul.

Hossza: 2,9 km
Időtartam: 90 perc
Akiknek ajánljuk: Királyrét mindenkinek, a tanösvény kisiskolásoknak.
Megközelítés: Autóval Kismaros központjából jobbra Királyrét, Szokolya irányába térjünk le.

TIPP: A Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont szálláslehetőséget is kínál, így nyugodtan tervezzünk többnapos programot a környékre.

Jági tanösvény (Pilisszetiván)

Fotó: Tóth Judit


Változatos és gyönyörű túra, ami akár kisebb gyerekekkel is megjárható. A 2-2,5 órás út jól jelzett erdei útvonalon halad, a Jági-tó romantikus részéig pedig babakocsival is el lehet sétálni. A gyerekek élvezni fogják a helyenként fapallókonkanyargó tanösvényhez készített vezetőfüzet feladatait, amely Pilisszentiván több boltjában is kapható vagy online letölthető. (www.dunaipoly.hu).

Hossza: 3,7 km
Időtartam: 2 óra
Akiknek ajánljuk: Mindenkinek.
Megközelítés: Pilisszentiván, a sportpálya melletti parkolóból, a Villa Negra büfé elől indul a zöld levéllel jelzett útvonal.

TIPP: Ősszel már mindenképpen érdemes egy extra dzsekit betenni.

Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény

Fotó: Farkas Péter


A Tisza-tavi az egyik legnépszerűbb tanösvény hazánkban – nem véletlenül. A pallórendszer három szigetet köt össze, érdekessége a 15 méter magas megfigyelőtorony és a két madárvárta. Babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen végigjárható. Ha séta helyett inkább csónakba szállnánk, a Tisza-tó erre alkalmas: az ökocentrum GPS-es csónaktúráin 12 különböző útvonal közül választhatunk.

Hossza: 2 km
Időtartam: 30 perc
Akiknek ajánljuk: Elsősorban a kisiskolás korosztálynak.
Megközeltíés: Poroszlóról, a Fűzfa Kikötőből 20 percenként indul kishajó.

TIPP: Míg az Ökocentrum egész évben, a tanösvény azonban csak október végéig van nyitva.


AMI MÉG ÉRDEKELHET