A világ 7 legtitokzatosabb és legszebb tava

Összeszedtük az Egyesült Államok, Kanada és Európa legszebb kiránduló helyeit.

peyto-to kanada
Fotó: Shutterstock

A Víz Világnapján, március 22-én mi másról írhatnánk, mint a földkerekség legszebb, természetes tavairól, amelyek kivétel nélkül csodás látványt és megannyi programlehetőséget nyújtanak. Megmutatjuk az Egyesült Államok, Kanada és Európa legszebb tavait.

Ohridi-tó (Balkán-félsziget)

Ez a tó a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava Észak-Macedónia és Albánia határvidékén, amelyet az UNESCO világméretű ökoszisztémának nyilvánított. A tó több mint 200 különböző endemikus fajnak ad otthont, és szerencsére ezt könnyedén fel is fedezheted búvárkodás közben, hiszen a tó átlagmélysége 155 méter. A víz környékén nagyokat lehet kirándulni, és érdemes szállást foglalni Ohrid városában, ami messze földön híres kulináris élményeiről, fantasztikus építészetéről és a kulturális diverzitásáról (jelentős az albán és a görög behatás).

Takhlakh-tó (USA)

Ez egy igazán gyönyörű hegyi tó az amerikai Washington államban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Adams-hegységre. Az USA legszebb tavában négy fajta pisztráng él, és bár egész évben engedélyezett a horgászat, a nagy hó miatt erre leginkább április végétől, május elejétől november elejéig van lehetőség. Számos kemping található a tó környékén, amit csak júliustól szeptemberig lehet igénybe venni, de ezek a vadregényes szállások tökéletes kiinduló pontot biztosítanak a közeli ösvények felfedezéséhez.

Fotó: Shutterstock

Takhlakh-tó

Hornindalsvatnet-tó (Norvégia)

Európa legmélyebb és legtisztább tava Norvégiában található, melynek partján természetes zöld homok található. Az 514 méter mély, kristálytiszta és jéghideg tóban megmerítkezni igazi kihívás, de szerencsére vízi eszközökkel, leginkább kajakkal is közlekedsz rajta, és kedvedre beevezhetsz a legmélyebb pontig is. A sportolók kedvenc helyszíne ez, hiszen minden júliusban itt rendezik meg a Hornindalsvatnet Maratont. A tó északi partján fekszik a Heggjabygda nevezetű falu és a Heggjabygda-templom is, amelyeket szintén érdemes felkeresni.

Peyto-tó (Kanada)

A gleccser által táplált tó a Banff Nemzeti Parkban fekszik, a kanadai Sziklás-hegységben. A Banff Nemzeti Park sok más, gleccsertavához hasonlóan a Peyto-tó is szikrázó türkizkék színéről ismert. Lélegzetelállító kéksége annak köszönhető, hogy a gleccserek a kőzetet ledarálják kőlisztté, amelyet a tóba szállítanak, majd ez a kőliszt megtöri a fényt, élénk kék vagy kékeszöld színt adva a víznek. Hasonlóan gyönyörű látványt nyújt a park környékén található Moraine-tó, az Emerald-tó vagy a Sherbrooke-tó is – ezek szintén látogathatóak és a környékükön nagyokat lehet kirándulni.

Fotó: Shutterstock

Peyto-tó

Melissani-tó (Görögország)

Görögország leghíresebb, mintegy 100 méter hosszú tava az azonos nevű barlangban található, Kefalónia szigetén, amit bár már 1951-ben felfedeztek, csak 1963-ban nyitottak meg a turisták előtt. A tó számos növényfajnak ad otthont, amelyek a barlang alját borítják. Vize a sós és édes víz keveréke, hiszen a 30 méter mély barlangrendszerbe a tenger vize is becsordogál. Ez az elképesztően szép tó mesebeli látványt nyújt az azúrkékbe, zöldbe játszó víznek és a mennyezeten lévő lyukon keresztül beszűrődő déli napfénynek köszönhetően. A barlangba egy lépcsőn keresztül ereszkedhetsz le, és csónakba szállva élvezheted a hihetetlen látványt.

Fotó: Shutterstock

Melissani-tó

Plitvicei-tavak

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park védett területe csaknem 300 000 négyzetkilométeren terül el, és 16 tavat és több mint 90 vízesést rejt magába. Nem hiába keresi fel több mint 1,2 millió látogató évente, amit az egyre drágább belépőárakkal próbálnak csökkenteni a fenntartók. Ezt bátran megtehetik, hiszen a Plitvicei-tavak a világ legszebbjei közé tartoznak, amiket ezentúl is sokan szeretnének még látni. Akár gyalog is körbejárhatsz, de hajóval is felfedezheted a dús vizekben bővelkedő parkot. A tavak érdekessége, hogy mindig más látványt nyújtanak, színűk változása a vízben található organizmusok és ásványi anyagok összetételétől függ, és persze a rájuk eső napfény szögétől.

Hallstatti-tó

És következzen egy szintén könnyen megközelíthető tó a szomszédos, Ausztriában. A terület az UNESCO Világörökség része, Salzkammergut üdülőövezetében. A Hallstatti-tó legmélyebb pontja 125 méter, tehát nem egy melegvizű tóról beszélünk, de tiszta vizének sokan nem tudnak ellenállni és örömmel úsznak benne. Érdemes kerékpárt bérelni és azzal körbetekerni a tavat, és ha szerencséd van, még boldogan ugrándozó pisztrángokat is láthatsz. Hallstattban kicsit szállj le a kétkerekűről, barangold be a régi utcákat és ismerd meg jobban a sójáról elhíresült város múltját. Vigyázz, mert innen nagyon nehéz lesz hazamenni! A Hallstatti-tó és a falu a világ legtöbbet fotózott látványosságai közé tartozik, ez már önmagában sokat elárul, nem igaz?

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET