A világ leggyönyörűbb botanikus kertjei

Művészi oázisok a nagyvárosok szívében.

Nongnooch botanikus kert
Fotó: 123rf

Szerencsére szép botanikus kertekben és arborétumokban Magyarország sem szűkölködik, Budapest belvárosában ott van például a Füvészkert, amely Európában is egyedülállónak számít. De nézzünk körbe a világban! Milyen lehet egy 20 milliós város trópusi botanikus kertje, egy felhőkarcolók közé beékelt park, esetleg a dzsungelben, hegyek között létrehozott kert?

Montreáli Botanikus Kert, Kanada

Fotó: 123rf

Montreáli Botanikus Kert, Mosaicultures International kiállítás szobrai

A 75 hektáros Montreáli Botanikus Kert a világ egyik legfontosabb botanikus kertje. Különleges és ritka növényeknek ad otthont, ahol fesztiválok keretében élő szobrokat (pl. favázra felfuttatott virágok) is kiállítanak. A Jardin botanique de Montréalt 1931-ben alapították, és azóta is népszerű oázis a kanadai város szívében. A parkban helyet kapott egy kínai kert bonsai-okkal és penjing-gyűjteménnyel, egy japán kert, amelyben japán növények élnek, és az első Nemzetek Kertje is itt van, amelyet kizárólag kanadai növények népesítenek be. A kert arról is híres, hogy gyakran szerveznek ide programokat, és állítanak installációkat: a fenti képen a kultúrák keveredése volt a téma.

Jardim Botânico, Brazília

Fotó: 123rf

A Riói közpark az azonos nevű, gazdag városnegyedben van. A közelben, még a Jardim részeként található az elegáns Parque Enrique Lage, amelynek fával szegélyezett ösvényei vezetnek fel a Corcovado-hegyre, a Megváltó Krisztus szobrához és a Tijuca Nemzeti Park trópusi erdejéhez. A 140 hektáros botanikus kertben 6500 növényfajban gyönyörködhetünk. A parkot 1808-ban VI. János portugál király alapította azzal a céllal, hogy a Nyugat-Indiából származó fűszernövényeket – szerecsendiót, borsot, fahéjat – itt akklimatizálják, mielőtt Európába importálják őket. A Jardim Botanicót végül 1822-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt. A parkot az ornitológusok is előszeretettel keresik fel, hiszen ezen a nyílt terepen könnyebb megfigyelni a madarakat, mint a sűrű esőerdőben.

Szingapúri Botanikus Kert, Szingapúr

Fotó: 123rf

Orchideák a botanikus kertben

A Szingapúri Botanikus Kert több mint 158 éve épült a forgalmas Orchard Road mellett, és ez az egyetlen trópusi kert, amely az UNESCO világörökség része. A park nemcsak népszerű turistalátványosság, hanem az orchidea szerelmeseinek Mekkája is, hiszen több mint 20 000 példány található itt ezekből a meseszép élősködőkből. A 183 hektáros botanikus kertben van még gyömbérkert, esőerdő és magbank is, valamint vad majmok csapataival is találkozhatunk.

Kew Gardens, Királyi Botanikus Kertek, Anglia

Fotó: 123rf

A Kew Gardens a Királyi Botanikus Kert része és ez a világ legnagyobb botanikus gyűjteménye. A 1840-es években telepített parkban 30 000 különféle növényt csodálhatunk meg, valamint itt található a világ legtöbb szárított növényt, gyógynövényt számláló herbáriuma is. A kertben van még egy egyedülálló gyűjtemény: egy 750 000 darabból álló botanikai könyvtár is. Tehát ez a hatalmas park nem csak egy csodás látványosság, hanem nemzetközileg elismert oktatási és kutatási intézmény is.

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó: 123rf

A dzsungel fölötti tanösvényen sétálhatunk

A Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert a Table Mountain lábánál van és az egyetlen olyan botanikus kert, amelyet csak őshonos növényekkel telepítettek be, a terület előtte egy ipari vidék volt rozsdás roncsokkal, romos épületekkel. A park 1913-ban nyitotta meg kapuit, majd a 2013-as jubileumi ünnepségre megépítették a lombkorona-ösvényt, amelyet The Boomslangnek, azaz fakigyónak becéznek.

Nongnooch Trópusi Botanikus Kert, Thaiföld

Fotó: 123rf

A Pattayán lévő Nongnooch kert 500 hektáros. A dombokon és völgyekben burjánzó botanikus kertet Nongnooch asszonyról nevezték el, aki a kert ötletgazdája volt. A thai asszonyt a világhírű parkok szépsége ihletette, hogy gyümölcsöskertjét trópusi dísznövény- és növénykertté alakítsa. Az egzotikus növénypark 1980-ban nyílt meg a nyilvánosság előtt, és hamar a régió egyik legnépszerűbb látványosságává vált. A park abban is a világon egyedülálló, ahogy keveredik az európai, a francia és a keleti kertépítészet, sőt, ma már egy dinoszaurusz park is helyett kapott a parkban.

Királyi Botanikus Kert, Sydney

Fotó: 123rf

Sydney felhőkarcolói között, az üzleti negyedben van a Királyi Botanikus Kert, kiemelkedő helyet foglal el Sydney híres kikötőjében, a város másik lenyűgöző látványossága, az operaház mellett. Az 1816-ban megnyitott kert Ausztrália legrégebbi tudományos intézménye. Volt olyan időszak, hogy a kertben 20 ezer gyümölcsevő denevér élt olykor nem is kis zűr okozva: a denevérek a kakaópálma éretlen gyümölcséből falatoznak, amelyek már sokszor erjedtek, amikor a denevérek esznek belőle. A becsípett állatok pedig sokszor „megtámadták" a kertben sétálókat vagy a fejükre estek és nehezen lehetett tőlük megszabadulni. Ma már a denevérek nagy része a közeli sűrű erdőbe költözött.

AMI MÉG ÉRDEKELHET