7 tipp, hogy a legjobb lakóautót válasszuk

Akár vásárolunk, akár bérelünk, jobb, ha a következőket szem előtt tartjuk.

Fotó: Getty Images

Talán semmi sem ad ennél nagyobb szabadságot utazáskor, minthogy lakóautóval ott állj meg, ahol szeretnél, hogy a természet közelségében pihenj, vagy oda indulj spontán, ahova épp kedved tartja. De mielőtt az útvonalat megtervezed, gondold végig még egyszer, milyen járgánnyal is szeretnél menni!

1. Nem biztos, hogy a nagyobb a jobb

Fotó: pixabay.com

Te is azt gondolod, hogy kényelmesebb lehet egy nagyobb jármű, mint egy kompaktabb verzió? Hogy így talán pár nap után nem lesz bezártságérzése a benne utazóknak? Nem biztos, hogy a lehető legnagyobb kempingautót kellene választanod, amit megengedhetsz magadnak. Sokan ott hibáznak a lakóautót is egy lakáshoz hasonlítják, pedig ez az utazási mód pont nem arról szól, hogy minél több és szeparáltabb helyiségekben legyenek a családtagok, hanem inkább együtt, közelségben. Ráadásul ha sok a program, tulajdonképpen csak aludni és utazni fogtok benne. Egy nagy, hosszú lakóautóval sokkal kevesebb helyre mehetsz be a városban, sőt egyes nemzeti parkok sem engedik be a túl hosszú járműveket a védett területre. Ráadásul a kisebb autót könnyebb vezetni és parkolni is egyszerűbb vele.

2. Szuper a használt is

A szakértők a pár éves autókat ajánlják bérlésre és vásárlásra is, hiszen egy új modell alvázproblémái, a beltéri konstrukciós hibái és hasonló használat közben kiderülő hiányosságok 2 év alatt kirajzolódnak, a blogokon, magazinokban megjelennek az adott modellről autótesztek – informálódhatunk, hogy melyek az igazán megbízható és kényelmes típusok.

3. Mennyit bír?

A szállítási kapacitás is sarkalatos kérdés választáskor, jól kell felmérni, hogy passzol-e az igényeinkhez az adott lakóautó modell. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minél nagyobb a lakóautó, annál többet elbír. Nos, nem! Rengeteg dologtól függ, hogy egy autó mennyi terhet bír, befolyásolja például a külső és belső dizájn is. A lakóautó leírásainál a „gross cargo carrying capacity" elnevezéssel kell keresni az információt: ez az összteherképességet jelenti, ez terjedhet pár száz kilótól több ezer kilós súlyig is. A teljes súlyba a következőket kell beleszámolnod: az utasok száma/súlya, a csomagok, víztartályok (mindegyik, a szennyvíz is), napelempanelek, tévéparabola, sporteszközök (biciklik, szörfdeszka stb.). Ez azért is különösen fontos, mert a túlterheltség hosszú távon tönkreteheti az autót.

4. Túl sok átalakítás

Fotó: Getty Images

Átalakított lakókocsi

Sokan szeretik saját ízlésükre formálni lakóautójukat, ezek főleg eszétikai átalakítások, de minél többet változtatnak egy autó belső terén, annál jobban romolhat a minősége is, hiszen a gyári borításokat, berendezéseket, kütyüket a legoptimálisabbra tervezték és kivitelezték az autógyárban. Használtan kizárólag olyan lakóautót érdemes venni, amit alig vagy egyáltalán nem alakítottak át, bérlésre persze újjászületett modell is megteszi.

5. Fontos a vontató erő

Mielőtt lakóautót veszünk, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele, hogy vontató járművünk mennyit bír el. Alább a cikk végén összeszedtük a legfontosabb közelekedési szabályokat, amelyek a lakókocsikra és -autókra vonatkoznak, és köztük van ez a példa is, hogy a vontatónak nagyobb tömegű járműnek kell lennie, mint a vontatmánynak, különben balesetveszélyes a közlekedés velük – gondolj csak az emelkedőkre és lejtőkre!

6. Fontos az elrendezés

Sokat utazol majd gyerekkel, az egy nagy légteret szeretitek, vagy a szeparálhatót? Sok holmival, ruhával, felszereléssel, játékkal utaztok vagy kevés cuccal? Sokat főztök, ezért nagyobb mennyiségű élelmiszert akartok szállítani? Ilyen és ehhez hasonló szempontokat kell végiggondolnod, mielőtt csak esztétikai jellemzők alapján választanád ki a lakóautót. Már több olyan gyártó is van, ami levehető vagy eltolható oldalú autómodellt gyárt, hogy a külső tér a kempingautó belső terének meghosszabbítható része legyen.

7. A lakóautó próbája a használat

Fotó: 123rf.com

Vannak, akik elsőre a tökéleteset veszik meg vagy bérlik ki, és vannak, akik többször is lecserélik a lakóautót, mire megtalálják az igazit. Egy biztos, ha érzed, hogy nem elég kényelmes, nem pihentető vele utazni, benne aludni, nem fértek el, akkor ne halogasd a cserét. Az is egy megoldás, ha több típust is kibérelsz hosszabb-rövidebb időre, mielőtt vennél egy saját lakóautót. Használat közben derülhet ki például, hogy bármennyire is praktikusabbnak és kényelmesebbnek tűnik a lakóautó, mégis inkább a vontatott lakókocsi a te műfajod, mert szerettek nyaralás közben a városközpontba is bemenni, oda pedig lakóautóval általában nem lehet. Fontos, hogy az igényeidhez passzoló modellt vásárolj, mert akár 30 évig is hű társad lehet!

A közlekedésben erre figyelj!

  • A lakóautó 3500 kg össztömegig személyautónak számít, és B kategóriás jogosítvánnyal vezetheted.
  • A lakóautóra Magyarországon a személyautókkal azonos sebességhatárok vonatkoznak, míg a lakókocsi autópályán max. 80, autóúton 70 km/h-val vontatható.
  • A vontatáshoz az autó össztömegének meg kell haladnia a vontatmány össztömegét, illetve az autóval együtt vizsgáztatott vonóhorog is előírás.
  • Mozgó lakókocsiban tilos állni, mozgó lakóautóban bekötve, ülve kell utazni.
  • Bérléskor vegyük figyelembe, hogy 3,5 tonna össztömeg felett sok helyre tilos a behajtás!
AMI MÉG ÉRDEKELHET