6 hely, ahova érdemes ellátogatni Kőszegen

Város az ország szélén, amely megér egy hosszú hétvégét!

Fotó: 123rf

Korhű középkori hangulat uralkodik a város központjában, az építészeten kívül azonban semmi sem középkori: a műemlékekben gazdag Kőszeg ma egy modern, barátságos kisváros az osztrák határ közelében.

1. Jurasics tér

Igazi középkori hangulat uralja a város főterét, nem véletlen, hogy időről-időre filmforgatásokba futhatunk itt bele. A tér ékessége a városháza, amelynek épülete már a 14. században is állt, s azóta folyamatosan ezt a funkciót töltötte be. Homlokzati falán az ország és a város címere mellett a Jurisics-családét is megtaláljuk.

Illusztráció: Vincze Dóra

2. Hétforrás

Kellemes és nem túl megterhelő kirándulást tehetünk a Kőszegi-hegységben a Hétforráshoz, ráadásul, ha hihetünk a legendáknak, ha mind a hét forrás vizéből iszunk, teljesül egy kívánságunk is. A forrást 1896-ban, a millennium alkalmából építették, a hét kifolyónyíláson a hét vezér nevével.

3. Írottkő

Fotó: MTÜ

Írottkő

Írottkő a maga 882 méterével nemcsak a Kőszegi-hegység, de a Dunántúl legmagasabb pontja is, népszerű kirándulóhely a városhoz közel. Érdekessége, hogy a kilátó a határvonalon áll, egyik fele Magyarországhoz, a másik Ausztriához tartozik, a páratlan kilátás azonban közös. A kilátóhoz vezető út része a Kéktúrának.

4. Iskola a határon

Az egyik legfontosabb magyar regény Ottlik Géza Iskola a határon című remekműve – Kőszegen pedig ennek a bizonyos iskolának az ihletőjét találjuk. A helyi születésű Ottlik a Kiss János utcai egykori katonaiskolába járt, a komor homlokzatú épületben ma gyógypedagógiai intézmény működik.

5. Kőszegi vár

Már a 9. században is vár állt itt, de igazán híressé a törökök elleni 1532-es, jelentős csata tette, ahol Jurisics Miklós védte a hazát a Bécs ellen vonuló oszmánokkal szemben. 2012-ben alapos felújításon esett át, nyaranta pedig a Kőszegi Várszínház előadásai csábítják ide a látogatókat.

6. Arany Strucc Szálloda

Az Arany Strucc az ország egyik legrégebbi fogadója, amely az 1700-as évek óta ugyanezen a helyen működik. Saját cukrászdájuk is van, érdemes kiülni egy süteménnyel a teraszára, ahonnan rálátunk a neogótikus Jézus Szíve-templomra, és a pestis elleni küzdelemnek emléket állító barokk szoborra is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET