6 klasszikus indiai finomság, ami elindíthat a vegánság útján

Ezek az ételek és italok akár otthon is könnyedén elkészíthetőek!

Fotó: Shutterstock

Eredetileg ezek az ételek hús vagy tejalapúak, de mivel egyre többen követnek vegán étrendet, eláruljuk, hogyan lehet egyetlen lépéssel azzá tenni őket. Az állati eredetű összetevők visszaszorítása többek közt extra energiával vértezhet fel és pihentetőbb alvást is biztosít. Ha már jártál Indiában, ezzel megidézheted az utazás emlékeit, ha még nem voltál ott, akkor pedig ezekkel az ételekkel kihúzhatod addig, amíg az autentikus helyi verziót megkóstolod!

Malai Kofta – krémes élvezet

Fotó: Shutterstock

Ez a mogul (mongol eredetű indiai muszlim) étel leginkább az észak-indiai háztartásokban kerül az asztalra, illetve különböző ünnepeken – mint a Díváli és a Dussehra – is nagyon népszerű. A szósz nagyon krémes, a fűszereket, (a koriandermagot és a köményt) pedig megőrlik, hogy még aromásabb ízt adjanak a currynek. A kofta húsból, valamint a fent említett fűszerekből és garam masalából (fekete bors, fahéj, szegfűszeg, kurkuma és szerecsendió) készül. Eredetileg ez nem egy vegán recept, de ha burgonyával és kesudiópasztával helyettesítjük a húst, máris az lesz. Ráadásul ezzel a változattal egy jóval sűrűbb és gazdagabb ízvilágú krémet kapunk.

Barfi – édesség a mennyből

Fotó: Shutterstock

Nincs olyan indiai gyerek, aki ne rajongana ezért a desszertért. Sok fajta létezik belőle, de a legnépszerűbb a kókuszos, a mandulás és a pisztáciás változat. A barfi textúrája kimondottan puha, és nem túl édes. Eredetileg a tej a fő összetevője, de könnyen összedobható a vegán változata is. Annyi az egész, hogy fél csésze vizet és egy csésze cukrot egy tapadásmentes serpenyőbe közepes lángon felmelegítünk, majd hozzáadjuk a kardamomot, és hagyjuk felforrni. Ezután kerül bele mandula- és kesudió liszt, majd miután ezek szépen összeálltak, belerakjuk a kókuszolajat, és állandó kevergetés mellett 15-20 percig főzzük. Amikor már egyáltalán nem ragad a massza, tegyük egy téglalap alakú tálba, simítsuk el, majd vágjuk négyzet vagy rombusz alakúra.

Gajar Ka Halwa – répaalapú desszert

Fotó: Shutterstock

Ez megint csak egy klasszikus indiai desszert, reszelt sárgarépából, cukorból, tejből és khoyából (a tej szilárd részei, amit teljes zsírtartalmú tej párolásával és redukálásával nyernek ki) készül. Különleges alkalmakkor és fesztiválokon rendszeresen a terítéken van. A vegán változat itt is könnyen elérhető. Annyi csak a titok, hogy a tejet és a khoyát házi kesudiótejre (1 csésze nyers kesudió + 3 csésze víz) cseréljük. Hogy ne csak vegán, de extraegészséges is legyen, a cukor is kimaradhat belőle, és nem lesz hiányérzetünk a sárgarépa természetes édes ízének köszönhetően. Ha mégis kellene egy kis plusz édes íz, akár datolya is kerülhet bele.

Mango lassi – olyan, mint az igazi

Fotó: Shutterstock

Két dolog biztosan van az indiai nyarakon: mangó és a lassi, ami egy joghurtból készült ital, és leginkább Észak-Indiában fogyasztják. Itt annyi csak a vegán-trükk, hogy a joghurtot kesudió italra vagy kókuszjoghurtra cseréljük. Keverjük össze a mangópépet a cukorral, a kesuitallal, a kardamomporral és a friss citromlével. Addig dolgozzunk vele, amíg sűrű, sima masszát nem kapunk. Ha ez kész, töltsük magas falú poharakba és díszítsük friss mentalevéllel.

Vindaloo – a paszta igazi titka

Fotó: Shutterstock

Goa nem csupán gyönyörű strandokkal és templomokkal rendelkezik, de a konyhája egyedi módon ötvözi a hagyományos indiai és portugál ízeket. A Vindaloo egy klasszikus goai étel, ami eredetileg sertéshús felhasználásával készítenek, de bátran kiválthatjuk édesburgonyával, vagy más zöldségekkel, hiszen a fűszeres szósznak köszönhető a valódi karaktere. Pontosabban a vindaloo currypasztának, amiben gyömbér, fokhagyma, koriandermag, koriander, fahéj, görögszéna, bors és kömény is található. Az indiai vegán recept az édesburgonyán kívül olyan zöldségeket is tartalmaz, mint a paprika, a paradicsom, a karfiol és a bab. A még krémesebb és ízletesebb hatásért főzhetjük zöldségalaplével is.

Cutting chai - egy fél elég belőle

Fotó: Shutterstock

Az indiai utcákon árusított tea jellemzője, hogy bőséges mennyiségű tejjel öntik fel. A cutting chai eredetileg azoknak a munkásoknak készült, akik nem engedhették meg maguknak, hogy egy egész csésze teát igyanak. Tehát lényegében ez fél csésze tea (egy adag), de bőven elég arra, hogy felfrissítsük érzékeinket. Keverjünk el másfél csésze vizet egy kis kardamommal, gyömbérrel és cukorral, majd forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a tealeveleket, és további két-három percig forraljuk. Vegyük le a tűzről és öntsük fel szobahőmérsékletű szójatejjel. Ezután hagyjuk hűlni, szűrjük le és válasszunk hozzá bármilyen édes harapnivalót.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET