Ízletes finn ételek, amiket mindenképp kóstolj meg!

Valószínűleg nem ismereted eddig ezeket a finomságokat, pedig érdemes kipróbálni őket.

Fotó: Shutterstock

Igaz, a finn konyha nem olyan híres és népszerű, mint mondjuk az olasz, pedig bizony vannak finn finomságok is szép számmal.

Finnországról sokaknak a lappföldi Mikulás, az északi fény és a hosszú, hideg, sötét telek jutnak eszükbe, pedig a finnek élete, kultúrája ennél sokkal színesebb, sőt, a gasztronómiájuk is igen változatos. És azt tudtad, hogy az ENSZ felmérése szerint 2021-ben a finnek vallották magukat a legboldogabbnak? Meglehet persze, hogy ez finom fogások, jó minőségű és egészséges élelmiszerek nélkül is így lenne, de biztosan ez is hozzájárul a jólléthez! „Értékeljük az élet apró örömeit, mint például azt, hogy csendben megpihenünk egy tóparti padon egy kiadós szauna után, vagy hogy egy tengeri fürdővel indítjuk a napot" – árulta el annak idején Heli Jimenez, a külföldi befektetéseket ösztönző Business Finland szervezet nemzetközi marketingszakértője a finnek jó lelki állapotának titkát.

Mitől különleges a finn a konyha?

A halaktól, vadételektől, erdei gyümölcsöktől, gombáktól és sajtoktól. A finnek kamrája telis-tele van a természet kincseivel, és mindennap ezeket az egészséges ételeket fogyasztják. Nemcsak a családi háztartásokban lelhetőek fel az olyan natúr alapanyagok, mint a rozskenyér és a rengeteg hal, de az éttermek is törekednek arra, hogy helyi termékeket, alapanyagokat használjanak, ráadásul nem restek maguk termeszteni és begyűjteni azokat. A szezonalitáson kívül nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy vegyszerek nélkül, hagyományos eljárással tartósítsák az élelmiszereket: ilyen a besózás és füstölés a halaknál, vagy a zöldségek fermentálása. Nézzük, milyen ételeket érdemes megkóstolnunk, ha Finnországban járunk!

Karjalanpiirakka, vagyis karéliai pirog

Fotó: Shutterstock

A finnek pirogja

A búzalisztes vagy rozsos tésztahajókba tradicionálisan sós töltelék kerül, és a legtöbb kávézóban, pékségben, valamint a szállodák reggeli büféasztalán is megtalálható. Fogyasztják hétköznapokon és ünnepeken is, nincs napszakhoz kötve, mikor eszik, de igen laktató, hiszen tört krumplis, rizskásás, sajtos és tojásos töltelékkel készítik. Emellett elterjedtek az édes karjalanpiirakka verziók is, amelyek leginkább a mi gyümölcskosár sütinkre emlékeztetnek.

Quenelles, a krémes hal

Fotó: Shutterstock

A finn quenelles egy krémes halas fogás

Menj ki Helsinki nagy halpiacára a kikötőbe, és kóstold meg a legnépszerűbb fogásokat: az árusok rengeteg féle füstölt édesvízi és tengeri halat kínálnak, melyek közül a legkedveltebb haluk a csuka. Isteni halas egytálétel a quenelles, a dús, tejszínes főétel, amit pirított zsemlemorzsával és zöldfűszerekkel is gazdagítanak. A tojásformára szaggatott halpépet összesütik a tejszínes szósszal és úgy is tálalják.

Lihapiirakka

Fotó: Shutterstock

lihapiirakka, a finn péksütemény

A lihapiirakka egy hétköznapi péksütemény, amelyet fűszerezett, rizses marhahússal, sonkával vagy tojással töltenek meg, majd megsütnek. A végeredmény: egy kiadós húsos táska kelt tésztából. Mivel igen nagyok ezek a táskák, meglehetősen laktatók, így akár ebédnek is beillenek városnézés közben. Pékségekben és street foodként is árulják.

Gombasaláta

Fotó: Shutterstock

finn gombasaláta

A finnek a gombákat sós lében, fűszernövényekkel rétegezve teszik el, így konzerválják őket. Majd ezt a konzerv gombát használják a hagyományos gombasalátájukhoz, amelybe lilahagymát és sűrű, krémes tejszínt tesznek.

Kiisseli

Fotó: Shutterstock

kiisseli, a finnek kedvenc epres édessége

Az eperszezon nagyon rövid Finnországban, mindez azonban mint sem változtat azon, hogy a finnek imádják az epret és bármilyen formában szívesen fogyasztják egész évben. A kiisseli (vagy kiszel) tulajdonképpen egy eperszósz, ami lehet leves, kompót, öntet, édesség is, amit kicsit besűrítenek, hogy híg pudingra emlékeztető állaga legyen.

Medvecukor fagyi

Fotó: Shutterstock

Salmiakki - a sós medvecukorfagyi

A finn gyerekek és felnőttek odavannak a medvecukorért, olyannyira, hogy létezik náluk egy sós változat is, amit salmiakkinak neveznek. Az édes és a sós változatból is készül fagyi, amit mindenképp érdemes kipróbálni, ha már ott járunk. Az édesgyökér-íztől pedig nem kell megijedni, hidegen egészen más élmény, mint gumicukor formájában.


AMI MÉG ÉRDEKELHET