Erre az 5 nevezetességre kerestek rá legtöbben tavaly

Mit nézzünk meg? Illetve mit ne nézzünk meg, mert tömeg lesz?

Fotó:

Írtunk pár hete arról, hogy melyek azok a helyek, amelyeket túlzsúfoltság vagy egyéb tényezők miatt érdemes 2023-ban elkerülni, most azokat a látványosságokat vesszük sorra, ahol hatalmas sor várható, és ezért jobban teszed, ha előre, online váltasz jegyet vagy majd egy későbbi utazásra halasztod a meglátogatását. Nézzük, mire kerestek rá a legtöbben 2022-ben!

Sokunkkal előfordult már, hogy régóta vágytunk egy helyre, évekig nézegettük a kedvenc épületekről a képeket, és álmodoztunk róla, hogy egyszer megnézzük. Amikor végre megvalósul az álom, szembesülünk vele, hogy nemcsak mi akartuk nagyon látni, hanem még aznap vagy ezer ember, és csalódottak leszünk, hogy több órás sorban állás után csak arra van idő, hogy végigszaladjunk a Louvre-on, a Versailles-i kastélyon vagy a Disneylanden. Ezt a jelenséget hívják Párizs-szindrómának, hiszen sokan ott élik át ezt a csalódottságot az Eiffel-toronynál, a Szajna partján vagy a Mona Lisánál tolongva. Szerencsére a Google idén is nyilvánosságra hozta a legnépszerűbb keresési szavait, ezek között a legtöbbet guglizott híres helyeket is.

Top 5 keresett nevezetesség

A Google „Year in Search" címmel nyilvánosságra hozott statisztikában olyan témákra bontják a kereséseket, mint például hírek, személyek, színészek, sportolók, sportmeccsek, filmek, halálesetek, receptek, dalok és tévéműsorok. A minden év végén kiadott adatok között rá lehet keresni a turizmus témakörre globálisan és adott országra szűrve is. Az egész világon múlt évben erre az öt nevezetességre kerestek rá a legtöbben.

1. Buckingham-palota, Anglia

Fotó: Shutterstock

2022-ben a legtöbben a brit uralkodó egyik rezidenciájára kerestek rá, ennek két oka is van. Először a II. Erzsébet királynő platina jubileuma alkalmából meghirdetett ünnepség, majd az év második felében az uralkodó halála és temetése késztette arra a netezőket, hogy rákeressenek.

2. Big Ben, Anglia

Fotó: Unsplash

A londoni Westminster-palota toronyórájára szintén a tavalyi események miatt kerülhetett az élre, hiszen aki a királynő miatta a fővárosba érkezett, nemcsak a Buckingham-palotát, hanem a híres tornyot is meg szerette volna nézni. Az angol parlament keleti szárnyának végén, az óratoronyban található a világ talán leghíresebb harangja, amely 13,5 tonnás. A pontos időt a Big Benhez igazítják a szigetországban, ráadásul ez az építmény lett London nemzeti és kulturális szimbóluma is.

3. Gízai piramisok, Egyiptom

Fotó: Shutterstock

A Gízai piramismező alatt 3 fő piramist, és mellette több kisebbet értünk, utóbbiak halotti templomok voltak a fáraók korában. A Gízai piramisok Kairó belvárosa mellett találhatóak, tehát könnyen megközelíthetőek. Tényleg szédületes látvány, ahogy az ősi építményeket körbeépítette a modern ember. A gízai piramisok közül Hufu piramisa az ókori világ hét csodájának az egyike, nem véletlen tehát, hogy a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága is egyben.

4. A Megváltó Krisztus szobra, Brazília

Fotó: Pexels

A 30 méteres Jézus-szobor nemcsak Rio de Janeiro, de Brazília szimbóluma is a szoborral szemben magasodó Cukorsüveg-heggyel együtt. Évente több millió turista érkezik a városba, és közülük szinte mindenki felmegy a szoborhoz is. Szerencsére van libegő is a Cukorsüveg-hegyre, ahonnan az egész Guanabara-öböl és a Krisztus szobor is jól látszik.

5. Brüsszeli királyi palota, Belgium

Fotó: Shutterstock

Az ötödik helyezett, a brüsszeli királyi palota talán meglepő, illetve mégsem, hiszen ez a káprázatos épület az alkotmányos monarchiát szimbolizálja. A hercegi rezidencia egy neoklasszicista palota, ahol Belgium királya és királynője vendégül látja az odalátogató államfőket, de évente egy bizonyos időszakban (a július 21-i nemzeti ünneptől szeptember elejéig) nyitva tart, hogy mindenki megcsodálhassa a királyi pompát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET