5 bámulatos víz alatti város

Bár a víz maga alá temette, ezzel konzerválta is az alábbi településeket.

Fotó: Shutterstock

Többségüket földcsuszamlás okozta földrengés vagy víztározók áradása öntötte el, de ettől csak még különlegesebbek lettek. Vannak ókori városok, falvak, amelyeket teljesen romba döntött egy árvíz vagy inkább özönvíz, azonban akad pár olyan város is, amely szinte épen maradt, csak éppen a tenger fenekén. Rengeteg legenda kötődik ezekhez a misztikusnak tűnő helyekhez, nézzük, miért érdemes felírni őket a bakancslistánkra.

Sicseng, az Oroszlánváros

youtu.be

Lion City - China's Atlantis

Sicseng, a víz alatti város, más néven Oroszlánváros egy ősi kínai település Csöcsiang tartományban, amelyet a Han-dinasztia alapított több mint 2000 évvel ezelőtt. A hely az Oroszlánváros nevet azért kapta, mert az Öt Oroszlán hegy lábánál fekszik, és 1957-ben, amikor a kormány úgy döntött, hogy vízerőművet épít a térségben, az építkezés áldozataként víz alá került. Jelenleg 40 méterrel az 573 km²-es Csientao-tó felszíne alatt fekszik, ám ha leengednék a települést ellepő vizet, úgy az Oroszlánváros olyan népszerű turisztikai látványosság lehetne, mint a Machu Picchu.

Kaljazin volt, nincs

Fotó: Shutterstock

Nem kell búvártudás ahhoz, hogy felfedezzük az oroszországi Kaljazin romjait. A Volga folyó mentén épült katedrális haranglába ugyanis ma is magasan a víz fölé emelkedik, emlékeztetve a gazdag, fejlődő kereskedelmi központra, amely 1917 után indult hanyatlásnak. 1940-ben aztán a város nagy része víz alá került az Uglich víztározó és erőmű építése miatt, Kaljazin lakosságát pedig magasabb területekre költöztették át.

Port Royal, a karibi kincsesbánya

youtu.be

Underwater Pirate Tavern | National Geographic

A 17. században Port Royal volt a brit kormány székhelye Jamaicán. Port Royalt 1509-ben alapították és 1655-ig csak egy kis spanyol kereskedelmi kikötő volt, ahol a kalózok állandó rettegésben tartották a helyieket és a kereskedőket. Mígnem a partszakaszt 1692-ben egy cunami elárasztotta, felbecsülhetetlen értékű régészeti kincset temetve hullámsírba, melyek a brit gyarmatosítás kezdeti korszakáról mesélnek, ráadásul elképesztően jó állapotban is maradtak.

Pavlopetri, az egyik legrégebbi

Fotó: Shutterstock

A görögországi Peloponnészoszban (Lakónia déli partjainál) víz alatt fekvő Pavlopetri városa körülbelül 5000 éves, így ez a világ egyik, valamint a Földközi-tenger legrégebbi víz alatti városa. A különlegesen értékes régészeti lelőhelyet 1967-ben fedezték fel, s egyedülálló emléknek számít a tengerfenéken, hiszen egy szinte teljes ép várost találunk itt utcákkal, épületekkel, kertekkel, sírokkal és vallási építményekkel.

Sant Romà de Sau néha látható szárazon

Fotó: Getty Images

A katalóniai Osona régiójában van egy San Romà de Sau nevű falu, amely szintén teljesen víz alá merült. A településen eredetileg több ház, egy híd és egy román stílusú templom is állt. A hely érdekessége, hogy a templom harangtornyát akkor láthatjuk úgy kiemelkedni, ahogy a fenti képen is, amikor a városi víztározó nem megy teljes kapacitással, és leeresztik a vizét – ilyen alkalmakkor a templom és annak környéke is felszínre kerül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET