3 romantikus, új vonatútvonal Európában

Három új vonal, amit 2022-ben ki kell próbálnotok. A látvány mindenhol magáért beszél.

Fotó: Getty Images

Ha új közös élményeket szeretnétek, és kedvelitek a vonatozás kényelmét, panorámáját, akkor már tavasszal vágjatok bele egy vonatos utazásba. A Párizs-Bécs, az Amszterdam-Zürich vagy a Madrid-Santiago de Compostela lenne szimpatikusabb? Mutatjuk a részleteket!

Párizsból Bécsbe (éjszaka)

Az osztrák ÖBB szolgáltató új, Bécsbe tartó Nightjettel bővíti hálózatát Párizsig. Az NJ469-es vonat kora este indul a Paris Gare de l'Est állomásról. Elhalad a Champagne-i szőlőültetvények mellett, és mire a vonat átkel a Rajnán, már el is szundikálunk, a másnap reggel pedig már Ausztriában ér bennünket, a vonat 07:30-kor fut be Salzburgba. A Bécsbe tartó utazók elfogyaszthatnak egy finom reggelit és pihenhetnek tovább, mivel a szerelvény csak délelőtt 10 óra után érkezik meg az osztrák fővárosba.

Ez az új Nightjet ugyanazt az útvonalat követi Bécs felé, mint az Orient Express 2009 végén történt leköszönése előtt. Azonban nem a Vienna Nightjet az egyetlen új éjszakai vonat, amely Párizsból indul útnak – előző év decemberétől –, ugyanis egy új SNCF éjszakai járat is elstartol Tarbes-be és Lourdes-ba.

Az út teljes ideje: kb. 14-15 óra.

2021. december 14-től hetente háromszor indul vonat Párizsból kedden, pénteken és vasárnap, Bécsből pedig hétfőn, csütörtökön és szombaton indul visszafelé. Egyirányú fekvőkocsi 59,90 €-tól, hálókocsi 94,90 €-tól érhető el.

Fotó: Shutterstock

Amszterdamból Zürichbe (éjszaka)

A Hollandiából Ausztriába tartó új éjszakai járatok sikere után Svájc decemberben új napi Nightjet indított a Zürich-Amszterdam vonalon. Az Amszterdamból induló szerelvény az éjszaka folyamán a klasszikus Rajna-völgyi tájakat követi Kölntől délre, így azok az utasok, akik hajnali egykor megrántják az ablakredőnyt és kinéznek az ablakon, a Loreley szikláit pillanthatják meg jutalmul.

Az út teljes ideje: kb. 11 óra 37 perc.

2021 decemberétől naponta indulnak járatok. Egyirányú fekvőkocsi 59,90 €-tól, hálókocsi 99,90 €-tól foglalható.

Madrid – Santiago de Compostela (nagy sebességű járat)

Spanyolország továbbra is „csendben lopakodva” bővíti nagysebességű hálózatát, viszonylag keveset költve új vonalak megnyitására. Tavaly ősszel adták át a 400 mérföldes Madrid-Galícia útvonal egy hosszú szakaszát, melyet további 75 mérföldnyi vasútvonallal bővítenek, így december 21-től a Madrid Chamartin és Santiago de Compostela közötti utazási idő további 70 perccel csökken.

Menetidő: 8 óra 40 perc.

December 12-től naponta jár. Viteldíjak: 39,40 €-tól másodosztályon és 51,90 €-tól elsőosztályon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET