3 csodálatosan romantikus hely Tatán, ahol kikapcsolódhatunk

Hétvégi, adventi kirándulásnak éppen ideális hely Tata.

Fotó: Shutterstock

Tata Komárom-Esztergom megye egyik legszebb városa, a Gerecse hegység nyugati előterében fekszik. Úgy is, hívják, mint az „Élővizek városa”, a név pedig nem véletlen, hiszen Tata szimbiózisban él a természettel.

​Az Öreg-tó

A város első számú látványossága Magyarország legrégebbi halastava, a mesterséges eredetű Öreg-tó, amelynek a partján fekszik a tatai vár is, illetve nem messze a vártól az utóbbi időben felújított Esterházy-kastély.

A tó Tata közepén helyezkedik el, körülöleli a város. Kiemelt fontosságú vízi élőhely, hiszen a vonulási időszakban ritka madárfajok tömegesen megtalálhatók a tó körül. December elején gyakran megfigyelhető jelenség, hogy vadludak tízezrei érkeznek az Öreg-tó környékére, ilyenkor igazi madárparadicsom alakul ki a víz körül.

A vadludak tatai telelése igazi látványosság, amelyet akár élő webkamerán is tudunk követni. Tatát gyakran hívják a „Vadludak városának” is.

Angolkert

Fotó: Shutterstock

A gyönyörű Tatán van egy csodálatos kert is, amelynek a meglátogatása felüdítő élmény lehet, olyan romantikus sétán vehetünk részt, amelyre talán nincs is jobb hely Magyarországon.

A tatai kert egy angolkert, amely a stílusa után kapta a nevét, megkülönböztetve magát a francia kerttől. Ugyanis míg előbbit a természetszerűség uralja, szereti a szabálytalan formákat, a műromokat, keleti és antik stílusú épületeket, és a véletlen építészeti megoldásokat, addig az utóbbi mértani rendszerekben gondolkodik, a természet és az emberi környezet elhatároltságát szereti leképezni. A francia kertre legjobb példa Versailles megszerkesztett környezete.

A tatai Angolkert a Cseke-tó partján fekszik, 1783-ban építtette Böhm Ferenc mérnök, Kazinczy Ferenc több versében is megemlíti, hogy mekkora hatással volt rá a lenyűgöző környezet.

Kazinczy emlékét ma egy pad is őrzi a tatai Angolkertben.

Kálvária-domb

Fotó: Shutterstock

A Kálvária-domb Tata legmagasabb pontján található, 1958 óta természetvédelmi terület. A domb a város egyik leglátogatottabb kilátóhelye is, ahonnan ráláthatunk az Öreg-tóra és a belvárosra is. A Kálvária-domb lábánál található a Geológiai Szabadtéri Múzeum is, ahol betekintést nyerhetünk a triász, a jura és a kréta földtörténeti korszakokba is.

A domb tetején magasodó kápolnát és a barokk Kálvária-szoborcsoportot a 18. században építették. A kápolnát a 14. századi Szent János-templom alapjaira húzták fel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET