3 kirándulóhely itthon, ami csak ránk vár

Lezárás alatt és után is érdemes felfedezni Magyarország csodás tájait téli pompájukban.

Fotó: 123rf

CsokiSzegből

Körbenéztünk hazánk kedvelt régióiban, hogy ötletet gyűjtsünk arra az időszakra, amikor újra szabadon utazhatunk, ehetünk, ihatunk.

Olyan helyeket ajánlunk, amelyek egy része egy kiruccanással bármikor felfedezhető, a többit pedig érdemes feljegyezni valahová, hogy emlékezzünk rájuk, amikor újra meglesz a lehetőség, hogy akár napokra is elmerüljünk egy régió felfedezésében, megszállhatunk, wellnesszezhetünk vagy beülhetünk egy isteni forralt borra valahova.

Alföld: vadlovak, jurta glamping és védett gulyás

Fotó: Instagram

Przewalski-lovak a Hortobágyon

Az Alföld neve hallatán a legtöbb embernek a Kilenclyukú híd, csikósmutatványok, tikkasztó meleg és daruvonulás jut az eszébe. De mi lehet ott télen? Az ország legnagyobb területű, UNESCO világörökség listás helye, a Hortobágyi Nemzeti Park ilyenkor igazi csodavilággá változik, ahová fényképezőgép és távcső nélkül el se induljunk. A zúzmarás tájat fürkészve kis szerencsével kiszúrhatjuk az ágakon kémlelő ölyvet vagy sólymot, de érdemes a talajt is pásztázni, színes madárkák, köztük tengelicek után kutatva. A tollas jószágok mellett Pentezug és a Hortobágy lakói még a híres Przewalski-lovak. Eredetileg a kazahsztáni és mongóliai sztyeppékről származnak, s az itteni rezervátumban ma már több mint 2 ezer példány él ebből a meglehetősen ritka fajból, így a velük való találkozást valóban kár elmulasztani.

Az Alföldön járva hamisítatlan gasztronómiai élményekért válasszuk a Kondorosi Csárdát, amely valójában jóval több, mint egy csárda. Ezen a helyen tanyázott és rejtőzött el a csendőrök elől több alkalommal is a betyárok királya, Rózsa Sándor, akinek az emlékét egy múzeum a mai napig őrzi. Amint lehetséges beülni valahova, ezt a vendéglátóhelyet vegyük fel a bakancslistánkra!

A védjegyoltalommal ellátott kondorosi tarhonyás gulyás elfogyasztása után pedig hajtsuk álomra fejünket az autentikus Homoki Lodge-ban. A hagyományos sátras kempingezés élményét a luxussal vegyítő ősmagyar jurták minden kényelmi szolgáltatással, így jacuzzival, esőzuhannyal és bárral felszereltek. Glamping ez a javából, igen, télen is, amire a koronát az égbolt kémlelése teszi fel a nyitható üvegboltozaton keresztül.

Balaton-felvidék: várromok és vintage kuckózás

Fotó: Unsplash

A Balaton-felvidék gazdag néprajzi örökségével, különleges természeti képződményeivel, mesébe illő falvacskáival előkelő helyet foglal el az ország turisztikai térképén. Ezzel együtt télen egyelőre kevesebben indulnak neki a vidéknek, pedig… Romtemplomok tekintetében a Káli-medence jócskán megelőzi az ország többi régióját, ugyanis 10 kilomérenként garantáltan felbukkan valahol egy 12–13. században épült templom maradványa. Dörgicse, Szentantalfa, Salföld, Töttöskál, Sóstókál, Veléte-hegy, Ecsér – hogy csak a legfontosabbakat említsük a történelem „elveszett" darabkái közül, amelyeket érdemes felfedezni. Némelyik templom a falu határában áll, de akadnak távolabbiak, vadregényes környezetben, így megtalálásukhoz jól jöhet egy kis navigációs segítség és egy pár meleg kesztyű.

Kültéri kalandozásaink után jól jön a kalóriapótlás, amihez remek helyszín a vászolyi Zománc Bisztrócska, ahol a hely nevéhez hűen zománcos fazekakban kerülnek az asztalra a gőzölgő, békebeli ételek. És ha maradnánk pár napot? Családoknak, baráti társaságoknak ideális bekuckózós hely lehet A Nyaraló, amely egy vintage álomotthont takar Balatonhenyén. Már alig várjuk, hogy ilyen szép helyeken szállhassunk már néhány napig!

Az erdő szélén, a zsákfalu zsákutcájában található házikó földszinti szobái az erdőre, míg az emeletiek a híres Hegyestűre néznek. És, ha még egy kis havat is küldenek az égiek… teljes az idill!

Alpokalja: a hét vezér forrása és éjszaka az erdőben

Fotó: Instagram

Írottkő

Kőszeg óvárosának színes házacskái között tekeregve az ország leggazdagabb műemlékgyűjteményét élvezhetjük, a Jurisics-vár mellett elhaladva pedig a középkorban érezhetjük magunkat. A szőlőültetvényekkel körülvett dombtetőről a téli naplemente megtekintése nyújt garantált wow-élményt, amelyet a CsokiSzegből elhozott forró csokoládéval édesíthetünk tovább.

A városi séták után érdemes túrabakancsot húzni, Kőszegen járva ugyanis kihagyhatatlan program az ország egyik legszebb kilátópontja, az Írottkő felkeresése, amelynek különlegessége, hogy az odaépített torony egyik fele hazánkban, míg másik fele Ausztriában áll. A Dunántúl legmagasabb pontján szinte harapni lehet a kristálytiszta levegőt, így érdemes a szabadban maradni és a rőtfalvai völgyben fakadó Hétforrás felé venni az irányt.

Ideérve érdemes inni a hét vezérről elnevezett kifolyók mindegyikéből, ugyanis azt tartja a mondás, hogy aki így tesz, az szerelmes lesz.

Országjáró barangolásunk végéhez érve természetesen ezúttal sem maradhat el szállástippünk (arra az időkre gondolva, amikor megszorítások nélkül elindul a belföldi turizmus): az Erdei FaLak Vendégháználkeresve sem találhatunk jobbat Kőszegen. Ebben a házban az erdő részeseinek érezhetjük magunkat, hiszen nagy üvegfelületek biztosítják, hogy együtt lélegezhessünk a természettel. A cserépkályha befűtése a mi dolgunk, ahogy a kismadarak etetése is, mely élmények mellől nem hiányozhat esténként egy testes kőszegi vörösbor elfogyasztása a Cáki pincesorról.


Szöveg: Szombati Orsolya

AMI MÉG ÉRDEKELHET