2023-ban ez a két csodás hely lesz Európa intelligens fővárosa

Csak néhány ötlet, hogy 2023-ban hova tervezz vakációt...

Fotó: Shutterstock

Ahogy megírtuk, 2022-ben Bordeaux és Valencia volt a két okosfőváros, spanyol város most is nyertes lett, a cím másik győztese pedig Cipruson található.

Valójában az okosfővárosok nemcsak haladnak a jövővel, de irányt is mutatnak, hogy milyennek kellene lennie a folyamatosan fejlődő turizmusnak, építészetnek, közlekedésnek az egész világon. A modern technika, a jó közlekedési hálózat és jó marketing nem elég! Akkor igazán intelligens egy város, ha a környezetvédelem, fenntarthatóság, a kulturális örökségek ápolása, a műemlék épületek karbantartása, új, modern épületek építése és fejlesztések is megvalósulnak.

Mit jelent ez pontosan?

Fotó: Shutterstock

Space Metropol Parasol, Sevilla

Okos egy város, amennyiben a tömegközlekedés megbízható, jól kiépített és fenntartható, az innovatív megoldások a legapróbb dolgoktól a nagyokig megtalálhatóak (applikációk, digitális jegyek stb.), figyelnek az akadálymentesítésre és előrelépéseket tesznek a közlekedés és szolgáltatások digitalizációjában.

Innováció és fenntarthatóság

Fotó: Pixabay

Sevilla

Az intelligens főváros díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre, az első nyertes 2019-ben Helsinki és a Lyon volt, 2020-ban Göteborg és Málaga, 2022-ben pedig Bordeaux és Valencia viselhette a címet.

Az idei pályázaton 29 város (13 országból) versengett a Turizmus Európai Fővárosa címért.

A versenyen indulóknak egy egész innovatív, turizmusra épülő programot kell beadniuk, és két kategóriában indulhatnak: az egyik díjhoz a kultrurális örökség és kreativitás terén kell megvillantani az értékeiket, a másik díjhoz pedig a fenntarthatóság, digitalizáció, hozzáférhetőség (könnyű megközelíthetőség) szempontjait veszik figyelembe.

Az Európai Bizottság döntése alapján 2023-ban a ciprusi Páfosz és a spanyolországi Sevilla kapta meg a Turizmus Európai Fővárosa címet, a szlovéniai Kranj pedig az év Kiváló Európai Úti Célja címet nyerte meg 20 pályázó közül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET