170 éves időkapszulát rejtett az Esztergomi bazilika

A főszékesegyház felújítása alatt vették ki a történelmi jelentőségű emléket.

esztergomi bazilika
Fotó: 123rf

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház kupolája magasságába január végén ért fel az állványzat. Akkor vették ki az időkapszulát, azóta pedig kiemelték, majd tanulmányozták a tartalmát.

Fotó: Fotó: Facebook

Az Esztergomi bazilika felállványozott kupolája

Az Esztergomi főszékesegyház méreteit tekintve hazánk legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola keresztet tartó gömbjéig 100 méter magas, így ez az ország legmagasabb épülete is egyben. A templom 1822–1869 között épült klasszicista-óegyiptomi stílusban (4 tervezője volt: Kühnel Pál, Packh János, Hild József, Lippert József). A bazilikát 1856. augusztus 31-én szentelték fel, de a most kiemelt időkapszulát jóval korábban, 1845-ben helyezték el a templom kupoláján magasodó kereszt belsejében.

Érdekesség, hogy a fémhenger nem úszta meg 170 évig sértetlenül, hiszen a második világháborúban átlukasztotta egy repesz.

A háború alatt a bazilika súlyosan megsérült, körülbelül 95 gránátot és bombát dobtak rá. A bazilika oszlopcsarnokának egyik oszlopát szétlőtték, és a kupola héjazata is eltűnt. A 70-es években újjáépítették, azóta több részletben felújították az épületet, a harangtornyot és a pincerendszert a 2005-ben renoválták, a teljeskörű felújítása 2019-ben kezdődött el és a tervek szerint 2023-ig tart.

Emlék az építőktől 

Fotó: Facebook

Díszes pergamen az időkapszulából.

Völner Csapa április közepén a közösségi médiában osztott meg néhány képet. kibontott időkapszuláról, amelynek tartalmát egyébként rövidesen kiállítják majd a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyház, azaz a bazilika Panorámatermében. Bemutatják majd a kapszula tartalmát: az építés történetét röviden leíró, díszes pergament (a fenti képen látható), az egyházmegye akkori papjainak névsorát, és a repeszt, amely a II. világháború alatt került a kapszulába.

„...Az építés történetét röviden leíró, díszes pergament, az egyházmegye akkori papjainak névsorát, és a repeszt, amely a II. világháború alatt került a kapszulába. – írja Völner Csaba parlamenti képviselő a Facebook-posztjában. – Soltész Miklós államtitkár úrral és Hernádi Ádám polgármester úrral mi is elmentünk megnézni ezeket az 1845. augusztus 19-e óta a kupola keresztje által őrzött emlékeket. Esztergom történelme mindig lenyűgöz mindhármunkat!

Hogy néz ki egy 170 éve elrejtett időkapszula? Így:

Fotó: Facebook

Az Esztergomo bazilika keresztjében volt a fémhenger.

A kapszulát elsőként a Nemzeti Múzeum restaurátorai emelték ki a 100 méteres magasságból, majd kincstári állományba került 2021.1.1. számozással.

AMI MÉG ÉRDEKELHET