15 meglepő tény Görögországról

Az európai gondolkodás és művészetek bölcsője, de ne vegyük ilyen komolyan, vannak szórakoztató tudnivalók is erről a népről.

Illusztráció: giphy

Minden alkalommal, amikor új helyre utazunk, kicsit utánaolvasunk, hogy miket érdemes megnézni vagy kipróbálni. Nézzünk kicsit az Akropolisz, az olimpiai játékok, a gyros, a szirtaki és a hófehér krétai falvak mögé, milyen furcsaságok vannak a mediterrán országban!

1. A legmesszebbi szárazföldi pont a tengerparttól 136 km-re van, máshol ennél csak közelebb van tengerpart egész Görögország területén.

Összesen nagyjából 14 500 km tengerpartja van az országnak, ezzel a 10. leghosszabb partszakasszal büszkélkedhet a világon.


2. Görögország a legnagyobb tengeri szivacs kitermelő. Kálimnosz-szigeten tenyésztik a legtöbbet, ahova már csak azért is érdemes ellátogatni, mert egy csodálatos Égei-tengeri sziget. A szivacson kívül vezető olajbogyó-termelők, és a világ összes márványának 7%-át is itt bányásszák.

3. Az ókorban rengeteg állatot áldoztak fel az isteneknek – de csak a gazdagok. A szegények húsmentes pékáruval és süteményekkel keresték az istenek kegyeit.

Fotó: Unsplash

Korfu

4. Náluk mást jelent az integetés, főleg, ha a nyitott tenyerünket fordítjuk feléjük: ez nekik sértő, ám ha mindenképpen üdvözölni akarnánk őket, akkor az ökölpacsit ajánljuk.

5. Legalább három generáció él együtt: a gyerekek egészen addig a szüleikkel laknak, amíg meg nem házasodnak, a nagyszülők pedig a családdal élnek. Ők és a dédszülők nagyon ritkán élnek idősek otthonában vagy más közösségekben.

6. A görögök voltak az elsők, akik az utcákat és a házak környékét tisztán tartották, szemetet szedtek és összesöpörtek.

Fotó: Unsplash

Parosz

7. A kutatók kitiltották a tűsarkú cipőket az athéni Parthenón területéről, ugyanis ezek a lábbelik erőteljesebben koptatják az ókori köveket, mint a sima, lapos társaik. Túlzásnak tűnhet, de állításuk szerint egy magas sarkú nagyobb nyomást fejt ki a kövekre, mint egy elefánt lába, hiszen utóbbi súlya jobban eloszlik a köveken.

8. Görögországnak több mint 2000 szigete van, de ezek közül csak 170 lakott.

9. Törvény írja elő, hogy minden 18 év feletti görög állampolgárnak kötelező leadni a szavazatát a választásokon.

10. Minden idők első olimpiai bajnoka, az éliszi születésű Koroibosz szakács és pék volt. Az első olimpiai játékokon, i.e. 776-ban az első stadionfutást (ez kb. a mai sprintnek felel meg, nagyjából 200 méteres táv) ő nyerte.

11. Ha ajándék sütit szeretnél kapni egy görög nyaralás alkalmával a vacsoránál, akkor hintsd el, hogy névnapod van, és biztos lehetsz benne, hogy felköszöntenek, hiszen az ő kultúrájukban ez az egyik legfontosabb ünnep. Olyasmi, mint nálunk egy kerek születésnap.

12. Európában a görögöknél a legtöbb a napsütés órák száma: évente 250 napon garantáltan napfürdőzhetünk.

Fotó: Unsplash

13. Kevésbé ismert adat, hogy a görögök a nyolcadik legmagasabb nép a világon, ezzel még az Egyesült Államokat is megelőzik.

14. Nem titok, hogy a görögök imádnak táncolni, de azt talán kevesen tudják, hogy tradicionális néptáncaiknak 4000 (!) verziója van.

15. Kulturális legek: Athén 7000 éve lakott, így ez Európa legrégebben lakott városa. Az ógörög betűket a mai napig használják, így ez, a kínaival vetekedve (az archeológusok még vitáznak, melyik a régebbi), a legősibb máig használt írott nyelv az emberiség történetében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET