Ez a 12 dolog legyen télen az autóban, ha hosszú útra indulunk

Télen érdemes kicsit több biztonsági felszerelést vinni, mint enyhébb időben.

Fotó: Pexels

A teljesen manuálistól a high-tech kütyükig már sok minden a segítségünkre lehet, ha hóban-fagyban elakadunk, el sem indul az autónk, esetleg defektet kapunk zuhogó ónos esőben.

Ez az év olyan vészhelyzetekre is felkészített bennünket, amelyekre eddig soha nem gondoltunk – ugye arcmaszk és kézfertőtlenítő minden autóban van? A parkolás legalább most könnyebbség és az autónk biztonságában kirándulni is nagyobb kedvvel indulunk, hiszen így a tömegközlekedést kiiktathatjuk.

Fotó: Unsplash

Tekintettel az időjárásra a téli gumi ezekben a hónapokban alap, de van még néhány fontos dolog, amire fel kell készíteni az autót a fagyok és a síkos utak előtt. Évente 1-2 alkalommal ellenőrizzük, minden van-e a járműben, ami kötelező: pl. pótkerék, elsősegély-csomag, láthatósági mellény, hólánc. Ezen felül télen fel kell készülnünk olyan eshetőségre is, hogy fagyban kapunk defektet, esetleg órákig veszteglünk a szakadó hóban a sztrádán. Következzen néhány plusz eszköz, amit érdemes bekészíteni a kötelezőkőn túl az autónkba.

Több csatlakozós autós töltő

Fotó: Euronics


Dühítő, amikor órák óta araszolunk a dugóban szakadó hóesésben, sötétben és egyszerre merül le mindenki mobilja vagy tabletje.

Bikáztató powerbank

Fotó: lumenet.hu


Előfordult már, hogy az utazás napján nem akart elindulni az autó? Ez a lítiumos powerbank kicsivel olcsóbb, mint kihívni a Sárga Angyalt.

Kerékalátét

Fotó: Amazon


Feltegyük a hóláncot vagy sem? „Á, ez még kicsi hó, nem kell!" És egy óra múlva már nem tudunk a kipörgő kerék miatt elindulni egy parkolóból. Erre is megoldás ez az alátét, amely nem csak süppedős hóból, de sárból vagy homokból is segíthet kikecmeregni.

Fagyállós, téli ablakmosó folyadék

Fotó: apoltauto.hu


Nyáron öntöttél utoljára ablakmosó folyadékot a tartályba? Nagy hiba! Szerezz be minimum -20 fokig fagyálló folyadékot, de az a tuti, ha még erősebbet veszel az autóba.

Aktiválható kézmelegítő

Fotó: Mountex


Akármilyen szuper meleg a kesztyűnk, abban fagyban nem lehet szerelni. Ezek az aktiválható kézmelegítő tasakok kis helyen elférnek, és jól jöhetnek kerékcsere vagy hótalp szerelés közben, hogy ne merevedjenek be az ujjaink. Legyen mindig az autóban pár csomag, a téli túráknál is jól jöhet.

Rugalmas elemlámpa

Fotó: Black&Decker


Sima, nagy erejű elemlámpa mindig legyen az autóban, de még jobb egy ilyen rugalmas változat, mert ezzel szűk, nehezen elérhető helyekre is be tudunk világítani, például ha sötétben kell szerelni valamit az autón, vagy olajat, folyadékot cserélni.

Hőtartó fóliatakaró

Fotó: Mountex


Ez a könnyű és kicsire összehajtogatható izofólia hidegben sportolók, hegymászók, túrázók és autózók elengedhetetlen kelléke. Bár itthon még nem igazán elterjedt, szorítsunk neki helyet az elsősegély-csomagban.

Jégkaparó

Fotó: Tchibo


Triviálisnak tűnik, mégis sokakat meglepetésként ér az első jeges szélvédő és befagyott ajtó a szezonban...

Összecsukható autós hólapát

Fotó: Bauhaus


Feleslegesnek tűnhet, pedig egész évben jól jöhet, igaz, máskor sár, föld, homok lapátolásra jó.

Többfunkciós biztonsági szerszám vészhelyzetre

Fotó: Ebay


Ez a szerszám az egyik végén üvegtörő kalapács, a másik végén egy erős sniccer, amivel a biztonsági övet el lehet vágni. Baleseteknél életet menthet.

Kifejezetten autóba való poroltó

Fotó: tuzoltokeszulek.com


A kisebb, gyúlékony anyaggal égő tüzek oltására, elfojtására kiválóan alkalmas, megelőzhetőek vele nagyobb balesetek is.

Kocsiemelő kerékcseréhez

Fotó: szerszamkell.hu


Ne ezen múljon egy kerékcsere! Ha ott van a csomagtartóban és mi magunk nekiállunk a cserének, akkor órákat spórolhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET