10 zöld város, ahol a legjobb sportolni

Ha nyaraláskor az edzés is szempont, akkor ezek közül a városok közül válogass!

Fotó: Getty Images

Most derült csak ki igazán, hogy mely városok alkalmasak arra, hogy a sportos lakóik birtokba vehessék, hiszen rengeteg országban a járvány miatt bezártak az edzőtermek, sportpályák, -termek. Még azok is leporolták a biciklit, rollert, görkorcsolyát, gördeszkát, akik évek óta rá sem néztek a járgányokra. A Reebok felmérést készített, egyes helyeken a városlakók mekkora hányada használja közlekedési eszközként a kerékpárt, megszámolták a város túra- és futópályáit és kiszámolták az évi napfényes órák számát, hogy kiderüljön, melyek a legjobb fitneszvárosok. Budapest helyezésére büszkék is lehetünk. Lássuk, hol érezhetik legjobban magukat azok, akik a nyaraláskor is fittek akarnak maradni.

1. Tokió

Fotó: Getty Images

Nemrég a nyári olimpiai játékok otthona, de amikor nem a világ legfontosabb sporteseményére készülnek, akkor is fontos az ott lakóknak a mozgás. A város 1524 futópályával és 169 túraútvonallal büszkélkedhet, a tokióiak 15 százaléka kerékpárt használ fő közlekedési eszközként.

2. Sydney

Fotó: Getty Images

Az ausztrál nagyváros 1833 futási útvonalat, 323 túraútvonalat kínál, ráadásul a listán a harmadik a napfényes órák számát tekintve: évente 2636 órát futhatunk, görkorcsolyázhatunk, teniszezhetünk napfényben úszva. Sydney lakóinak körülbelül 10 százaléka szívesebben használ biciklit.

3. London

Fotó: Getty Images

A londoniaknak csak 2 százaléka használ biciklit a közlekedéshez, mégis a harmadik helyen áll – ez elsősorban annak köszönhető, hogy ott van a legtöbb futópálya vagy -út: összesen 6743 darab. Ezen kívül 243 túraútvonalat és rengeteg parkot kínál jóga, tai chi vagy más outdoor fitnesz tevékenységhez.

4. Koppenhága

Fotó: Getty Images

Dánia fővárosa a legzöldebb város a listán, biciklihasználatban pedig második helyezett: a koppenhágaiak 29 százaléka használ biciklit fő közlekedési eszközként. Ez a gyönyörű város 428 futóutat, 18 túraútvonalat és rengeteg napfényes órát kínál, amelyek során élvezhetjük az úszást (vagy télen a jeges merülést), a biciklizést és egyéb kültéri sportokat.

5. Vancouver

Fotó: Unsplash

A kanadai Vancouver az első a listán szereplő két kanadai város közül: 5842 futóutat és 58 túraútvonalat kínál. Lakosságának 7 százaléka szívesebben használja a kerékpáros közlekedést, a város nagyon jól járható gyalog és biciklivel is, bár télen kicsit hideg van hozzá.

6. Amszterdam

Fotó: Getty Images

Talán nem is kell mondanunk, hogy a legtöbb biciklis Amszterdamban van: a városlakók 32 százaléka jár kerékpárral, de a világ minden tájáról szívesen mennek oda bicajosok, hogy két keréken járják a várost. Ezenkívül 1543 futóút és 39 túraútvonal is található a holland városban.

7. Tel-Aviv

Fotó: Getty Images

Tel-Aviv a világ hetedik legjobb „zöld fitnesz" városa. Évente ott a legtöbb napfényes óra – 3311 óra, azaz körülbelül 500 órával több, mint a lista második legnaposabb városában. A nap szerelmesei boldogan mozoghatnak a tengerparton, ahol mindenféle vízi sportot kipróbálhatnak, játszhatnak strandröplabdát vagy -focit, a sétányon pedig lehet kocogni, biciklizni, gördeszkázni stb. 320 futási és 10 túraútvonal van a városban.

8. Montréal

Fotó: Getty Images

A kanadai Quebec tartományában található, gyönyörű várost európai varázs jellemzi. Montréalban 984 futóút, 27 túraútvonal és évente 2051 óra napfény biztosítja, hogy mindig legyen kedvünk mozogni. A város lakosságának mintegy 18,2 százaléka kerékpárt használ fő közlekedési eszközként.

9. Lisszabon

Fotó: Getty Images

Portugália a biciklizés népszerűségét tekintve le van maradva, a lisszaboniaknak csak 1 százaléka használ rendszeresen biciklit, viszont a második legnaposabb város évi 2806 óra napsütéssel. A lakosoknak és az oda látogató turistáknak 226 futóútvonal és 157 túraútvonal áll rendelkezésére.

10. Helsinki

Fotó: Getty Images

A skandináv Helsinki 69 futóútvonalat és 20 túraútvonalat kínál. Lakosságának 10 százaléka a kerékpáros közlekedést részesíti előnyben, és rengeteg sportpályát találunk szerte a városban, csak nyitott szemmel kell járni.

A fenntarthatósági lista folytatása a 20. helyig:

11. Bécs
12. Barcelona
13. Budapest
14. Madrid
15. San Francisco
16. Berlin
17. Prága
18. Stockholm
19. Oslo
20. Szöul

A Reebok felmérésének eredménye egy táblázatban:

Illusztráció: Reebok

AMI MÉG ÉRDEKELHET