10 turistamágnes hely, ahol csalódás érhet

Először izgalmasnak tűnnek, aztán jön a realitás...

hollywood
Fotó: Unsplash

Amikor nagyobb utazást szervezünk, mindig vannak top látnivalók, amiket semmiképp nem akarunk kihagyni, és van pár, amit hátrébb sorolunk, mondván: hátha nem lesz rá idő, pénz, lehetőség. Nos, a következő látványosságok inkább egyik listánkon se szerepeljenek, mert kiábrándítóak. A következő helyek csak arra jók, hogy pénzt csaljanak ki vele a turisták zsebéből, de cserébe az nem túl sok valódi élmény marad utánuk.

1. Hírességek sétánya, Hollywood

Fotó: 123rf

Hírességek sétánya (Walk of Fame)

Ahogy a fenti képen is látszik, a sugárút tulajdonképpen egy forgalmas városrész, ahol főleg (a földet bámuló) turisták mozognak, az üzletek nem igényesek, az utca sem túl tiszta, mert rengeteg utcai árust és hajléktalant vonz a környék. A sok csillag között pedig nem könnyű megtalálni az A-listás kedvenceinket, mert folyamatosan kerülgetni kell az embereket és rengeteg számunkra ismeretlen híresség is kapott csillagot a sétányon. A legrosszabb beszámolók szerint hőségben folyamatos vizeletszag terjeng, miközben egy kávét nem tudunk normális áron elfogyasztani, annyira túlárazott minden.

2. Roswell, Új-Mexikó

Fotó: 123rf

Roswell

Roswellben minden, de tényleg minden az 1947-es állítólagos ufószerencsétlenségről szól, ami nem lenne irtó furcsa, ha az valóban megtörtént volna. Akár ufóhívőként érkezel a városba, akár ufótagadóként, egy idő után csömöröd lesz, hogy minden erről szól a városban. Amit lehet földönkívüli lény mintájára formázak meg vagy festenek, hátborzongató, hogy egy 70 évvel ezelőtti, soha be nem bizonyított ufóhajótörés van még mindig fókuszban. Nagy eséllyel nem találkozik senki földönkívülivel, aki Roswellbe utazik, sőt igazi nyomokat sem fog találni, csak igénytelen dekorációkat.

3. Benoa, Bali

Fotó: Unsplash

Benoa Beach

Balira rengeteg turista érkezik évente, az indonéz szigetország tulajdonképpen csak az idegenforgalomból tudja fenntartani magát, de az a lélegzetelállító természeti szépség, amire mindenki vágyik, már nem mindenhol található meg. A sok turistának köszönhetően a szigeteket körbevevő korallzátonyok már nagyon kicsik, kipusztultak – Benoa tengerpartja már egyáltalán nem természetes, teljesen átalakult, hogy minden igényt kielégítsenek: sportolási lehetőségek, hajótúrák indulnak innen. Ennek ellenére rengeteg utazó megy Benoára, ahelyett, hogy valami autentikusabbat, természetközelibbet választana.

4. Patpong, Bangkok

Fotó: 123rf

Patpong, Bangkok

Thaiföld fővárosában az egyik legnépszerűbb program az esti séta, hiszen ez a város nem alszik – éjjel is annyira nyüzsgő, mint más nagyvárosok nappal. Az éjszakai bazárok és utcai étkezdék mellett kedvelt látványosság a város vörös lámpás negyede, a Patpong, ami a legkevésbé sem szexi vagy vonzó, úgyhogy nem érdemes rá időt vesztegetni.

5.  Avenue of Stars, Hongkong

Fotó: 123rf

Sztárok sétánya, Hongkong

2004-ben épült meg a Viktória-öbölben a sétány, ami a hollywoodi Walk of Fame koppintása: a kínai verziónál a csillagok és kézlenyomatok mellett szobrokat is találunk, például egy Bruce Lee-t kung fu pózban ábrázoló alkotást. A sétánnyal, ami rengeteg pénzből épült (azóta 2015-ben már renoválták is) a kínai filmművészet alkotói előtt tisztelegnek. Maga a nevezetesség nem éppen ízléses, de legalább az öböl és a környék felhőkarcolói nagyon látványosak.

6. Sydney-i halpiac

Fotó: Instagram

Sydney-i halpiac

Bár a sydney-i halpiacot turistalátványosságnak nevezik az ausztrálok, ne higgyük, hogy annyira szuper program. Egyrészt a betonhodályban minden sokkal drágább, mint bárhol a világon, másrészt maga a piac nem szép, és a környéke is jóformán egy ipari terület, tehát, ha finom halételeket akarunk enni, csak üljünk be egy jó étterembe a városban és válasszunk egy tengeri ételt, ne bajlódjunk egy piaci túrával!

7. Shibuya-kereszteződés, Tokió

Fotó: UnsplashTokió

A világ legnépesebb és egyik legbiztonságosabb városában az elmúlt egy évben sokkal kevesebb turista volt, mint máskor, emiatt rengeteg bevételtől esett el Tokió. Ha végre lehet szabadon utazni, akkor se vesztegessük az időnket a Shibuya-kereszteződésre, ahol mindig tömeg van és valljuk be: csak egy gyalogátkelő. A város és az ott élők azonban lenyűgözőek, szinte minden sarkon találunk valami érdekességet, úgyhogy inkább csak fedezzük fel ezt a giga cityt és kerüljük a tömeget, amennyire lehet.

8. Tádzs Mahal és környéke, Agra

Fotó: Instagram

Tádzs Mahal

Arról már írtunk, hogy az évi 2,5 millió látogató miatt olyan fokú állagromlást vettek észre a csodás mauzóleumon, hogy a város vezetői fontolgatják, hogy be is zárják magát az épületet. Mivel kívülről sajnos nem sok látszik belőle, mert egy sűrűn beépített szegénynegyed veszi körül, így a bezárással szinte teljesen elszigetelnék a turistáktól. Egyedül a Tádzs Mahal mögötti, nagyon sok szennyvizet tartalmazó Jamuna folyó partjáról lehet jó fotót készíteni az épületről, de onnan azért nem olyan az élmény, mintha bemehetnénk. Annyi csodás hely van még Indiában, ahova érdemes helyette ellátogatni!

9. Prága óvárosa

Fotó: 123rf

Orloj, a prágai asztronómiai óra

Prágában az Óvárosi téren mindig hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy megfigyelhesse az asztronómiai óra működését. A szerkezet annyiban valóban érdekes, hogy mai napig nem mindent tudnak a működéséről, pedig 1410 óta ketyeg. A téren, ahol megcsodálhatjuk az órát, csak kocsmák vannak, más látnivaló nincs a környéken. Nem annyira hangulatos az óváros, mint mondjuk a Budai vár. Érdemes a Károly-hídon átsétálni a Moldva-folyó másik oldalára, ott sokkal több izgalom, érdekesség vár bennünket.

10. Empire State Building, New York

Fotó: Unsplash

Empire State Building, New York

Az Empire State Building 42 évig volt az Egyesült Államok legmagasabb épülete, 102 emeletével és 381 méteres magasságávál ma már elbújhat a világ legnagyobb felhőkarcolói mögött. Persze Manhattan látképéhez hozzátartozik ez a történelmi épület, de nem biztos, hogy megéri fél napig sorban állni, hogy felmenjünk a toronyba a tömeg nézelődni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET