10 tipp a napégés kezelésére

Nyár, egész napos városnézés, strandolás, kalandozás = piros, fájó bőr.

Fotó: Getty Images

Ma már olyan erős egész nap az ultraibolya-sugárzás, hogy 10-15 percnél többet nem is lehetnénk napon, hogy ép maradjon a bőrünk. A nyaralást persze senki sem szeretné négy fal között tölteni, így óhatatlanul előfordul, hogy lesülünk napközben. Sebaj, most arra adunk tanácsot, hogyan ne ronts a helyzeten.

1. Óvatosan a ruhával

Akármilyen vonzó a következő napi búvárprogram vagy hátizsákos hegymászás, lehet, hogy jobb, ha elhalasztod, mert friss napégéssel nem szabad szoros ruhákat hordani, hogy ne dörzsölődjön ki a már amúgy is sérült bőrfelület. A felsebzett, égett bőr begyulladhat és lassabban gyógyul majd meg. A szervezetünk úgy próbál reagálni a traumára, hogy fokozza a vérkeringést az égett területen, hogy elősegítse a gyógyulást. Ha dörzsölöd, akkor duplán keletkezik bőrpír, meleget, majd gyulladást eredményez a területen. A bő ruha alatt lélegezni tud a bőrünk és gyorsabban regenerálódik.

2. Vazelin-tartalmú krémeket ne!

Az aloé vera remekül hűti és gyógyítja a bőrt, de csak tiszta aloés termékeket kenj az égett felületre. Kerüld a vazelinnel, bezokainnal vagy lidokainnal dúsított krémeket, testápolókat, gyógygéleket. A vazelin nem engedi távozni a hőt, ami lassítja a gyógyulást és kellemetlen érzetet eredményez. A fájdalomcsillapító, lidokainos krémek pedig tovább irritálhatják a már érzékeny bőrt – állítja az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiája.

3. Még több folyadék

Fotó: Unpslash

Biztosan sokat hallottad, hogy melegben többet kell inni, de ha leégsz akkor ennél is többet. Az égés felforrósodik, így több hőt ad le a szervezeted, emiatt több folyadékra van szüksége a normális működéshez. A bőr megégése a többi szervedtől vonja a vizet, hiszen nagyon nagy a felülete. Az megégés után napokig igyál több vizet, teát, gyümölcslevet vagy sportitalokat, és ha észleled a kiszáradás tüneteit (fejfájás, szédülés, homályos látás stb.), akkor még inkább húzz bele a folyadékfogyasztásba.

4. Ne takarjuk el!

Ahogy már fentebb említettük, az égett területet hagyni kell lélegezni, ez igaz a sminkre is. Ráadásul, ha a sminkszivacsunk nem teljesen tiszta, akkor még az a veszély is fenáll, hogy felülfertőzzük a hegeket. Néhány napig tiszta arcbőrrel menjünk a levegőre és a legjobb, ha a hámlási szakaszban sem fedjük el semmivel, csak fényvédős krémet kenjünk rá.

5. Hámlás természetesen

A hámlási folyamatot nem szabad felgyorsítani bőrradírral, dörzsöléssel, vakarással. Úgy lesz ép és egészséges a bőrünk napégés és hámlás után, ha hagyjuk, hogy a természetes ütemében váljanak le az elhalt hámrétegek. Hidratáljuk folyamatosan krémekkel, így egyenletes lesz a hámlás, és nem marad nyoma.

6. Ha piros, akkor tilos...

...hozzányúlni! Főleg a hólyagokat nem szabad piszkálni, mert alatta friss sebek vannak és elfertőzödhetnek. A hólyagok tulajdonképpen védik a sebet, nem szabad leszedni, vakarni. Aloé-géllel óvatosan kenjük be naponta többször, de ne piszkáljuk, ne pukkasszuk ki.

7. Arckezelések elnapolva

Ha napégés után készültél kozmetikushoz vagy hámosító arckezelésre, akkor el kell napolni. A kémiai hámlasztókban savak (glikolsav, retinoidok, szalicilsav) vannak, amelyek tovább irritálják a naptól megégett bőrt. A teljesen lehámlott bőrt minimum 3 napig hagyni kell pihenni, és utána szabad csak hámlasztani, ha nem tartod be ezt, akkor komoly bőrkárosodást szenvedhetsz.

8. Kerüld az alkoholt!

Fotó: Unsplash

Külsőleg és belsőleg is, mert elvonja a vizet a szervezetből és a vízhiányos égett bőrnek, szervezetnek ez pluszban ártana. Pár napig ne igyál alkoholos italt és kerüld az olyan kozmetikumokat is, amelyekben alkohol van. Az aloés készítményekben, arctonikokban is sokszor van alkohol, nézd meg mindennek a címkéjét, mielőtt használod!

9. Ha kell, szedhetsz gyógyszert

Ha már megtörtént a baj, akkor időben kell kezelni. Ne várj fél napot, hogy bekend a leégett bőrt vagy bevegyél egy gyulladáscsökkentőt. Az aszpirin vagy az ibuprofen segíthet csökkenteni a fájdalmat, gyulladást, lázat, de gyomorfekéllyel nem szabad szedni. Paracetamol tartalmú vehetnek be, akik gyomorproblémával küzdenek, a májbetegneknek azonban ezt sem szabad, ha érintett vagy, egyeztess a háziorvosoddal!

10. Kerüld a kémiai napvédőket

Az nagyon szuper, ha mindig kened magad a napon napvédővel, de a gyulladt bőrt nem szabad kémiai napvédőkkel tovább terhelni. A kémiai napvédők helyett fizikai napvédőt alkalmazz a sérült bőrfelületen. A fizikai napvédők (a legtöbb bió és természetes anyagú napvédő) egy pajzsot képez a bőrödön: visszaveri, szétszórja a sugarakat, így akadályozza, hogy bőrünket elérjék, éppen ezért nem is szívódik fel. Hátránya, hogy jól látható, fehér réteget von a bőrödre, de éppen ebből tudhatod, hogy véd is. Ezekben leggyakrabban cink-oxid vagy titán-oxid van.

AMI MÉG ÉRDEKELHET