Íme, a 10 legszebb kastély Európában az utazók szerint

Az Instagram-fotók szerint a következő palotákat mindenképp érdemes megnézni.

versailles
Fotó: Shutterstock

Egy budapesti épület is felkerült a világ legnépszerűbb palotáit bemutató listára. Tippeld meg, melyik hazai kastély lehet az!

Az európai városok mindig nagyon sok szép, híres épületet tartogatnak az utazóknak, egy-egy kastély falai művészeti stílusokról, történelmi korszakokról, érdekes családi történetekről mesélnek nekünk. A The Thinking Traveller utazási oldal megvizsgálta, melyik európai kastélyok a legnépszerűbbek a nagyközönség körében, és összeállítottak egy rangsort a legszebb és az Instagramon a legnépszerűbbnek bizonyult palotákkal – a listára egy budapesti palota is felkerült.

​1. TOWER OF LONDON (LONDON, ANGLIA)

Foto: 123rf

Tower London

Börtön, erődítmény, fegyverraktár, állatkert, ráadásul itt őrzik a Koronaékszereket is. A Temze partján a XI. században épült vár ma már a Világörökség része. A Tower a brit főváros népszerű látványossága, Hódító Vilmos 1066-ban a Temze mentén építette fel: az első, Fehér Tornyot a normann hatalom és dominancia szimbólumaként. Az évszázadok alatt további 21 toronnyal bővült az áthatolhatatlan erőd, ami egyben a legszebb kastély is a ranglista szerint.

2. EDINBURGH CASTLE (EDINBURGH, SKÓCIA)

Fotó: Getty ImagesAz Edinburgh-i kastélyra fényfestést vetítettek

A Castle Rocknak nevezett, 350 millió éve kialakult vulkanikus szikla tetején elhelyezkedő kastély Skócia egyik legjelentősebb történelmi helyszíne, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt. A kiemelkedően szép Edinburgh-i kastély nem az egyetlen látványosság a városban, érdemes több napot szánni erre a helyre!

3. MONT SAINT-MICHEL (NORMANDIA, FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Getty Images

A történelem és az építészet szerelmesei számára egyaránt kitűnő úti cél az árapály-szigeten magasodó apátság és várkastély. Mont Saint-Michelre sokan begyalogolnak, ám a helyiek, részben a balesetveszély miatt, inkább a kiépített utat ajánlják. A tenger egyébként csak kéthavonta veszi teljesen körbe a sziklaszigetet, olyankor kizárólag a gáton át érhetjük el a káprázatosan szép kastélyt.

4. PRÁGAI VÁR (PRÁGA, CSEHORSZÁg)

Fotó: Pexels

A cseh elnöki rezidencia már a Német-római Birodalomban is hatalmi székhely volt. Emellett Guinness-világrekordot is tart, mivel ez a világ legnagyobb ősi várkastélya! Ha szeretsz finomakat enni és mellé helyi sört kortyolni, akkor semmiképp ne hagyd ki Prágát és a kastélyt!

5. WINDSORI KASTÉLY (WINDSOR, ANGLIA)

Fotó: Shutterstock

A világ egyik legrégibb és legnagyobb ma is működő palotája, amelynek építése Hódító Vilmos idején kezdődött a XI. században. 2011-2022- között a néhai II. Erzsébet királynő elsődleges rezidenciája volt.

6. ANGYALVÁR (RÓMA, OLASZORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A Hadrianus császár mauzóleumaként épült Sant'Angelo kastély az idők során erődítményként is szolgált, ma múzeum, de volt a pestisjárvány alatt szent hely, később pedig börtön is. Egy biztos: ez a kastély már sokat látott az emberiség történelméből!

7. NEUSCHWANSTEIN KASTÉLY (HOHENSCHWANGAU, NÉMETORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A Neuschwanstein, azaz Új Hattyúkő várkastély Bajorország déli részén áll egy sziklaszirt tetején. A palotában két hatalmas bálterem és egy mesterséges fedett barlang is található. Eredetileg az 1800-as évek közepén II. Ludwig király rendelte meg az épületet, hogy az ideális (vagy legalábbis a számára ideális) középkori mesebeli kastélyként magasodjon a szirt tetején.

8. BUDAVÁRI PALOTA (BUDAPEST, MAGYARORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak otthont adó impozáns épület a Duna-parton magasodik a város fölé.

9. VERSAILLES-I PALOTA (VERSAILLES, FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A Napkirály, XIV. Lajos által építtetett rezidencia gyönyörű kertjeivel és pazar belső tereivel ma Franciaország és a világ egyik legszebb kastélya és kertje. Versailles Párizstól mindössze fél órára van, a vonattal könnyen megközelíthető látványosság a legnagyobb barokk palota, amely nemcsak esztétikuma miatt vonzó látványosság, de az európai történelem egyik legfontosabb színhelye. Érdemes egy egész napot rászánni a bejárására.

​10. CASTEL DELL'OVO (NÁPOLY, OLASZORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A legenda szerint Vergilius római költő egy varázslatos tojást helyezett a vár alapjaiba annak építése idején, innen kapta a nevét – Castel dell'Ovo, vagyis Tojásvár. A vár UNESCO világörökség, ma azonban nem az eredeti épületet láthatjuk. Az utolsó nyugatrómai császár, Romulus Augustus erre a szigetre vonult vissza száműzetése után, ám akkor még nem a ma is látható vár állt ott; azt többször lerombolták, lebontották az építményt, majd a 12. században épült újra a ma is látható kastély.

AMI MÉG ÉRDEKELHET