10 pazar könyvesbolt meglepő helyeken

Az egyik üzlet egy 700 éves templomban, a másik egy hajón kapott helyet.

Fotó: Getty Images

A könyvesboltokat szép, romantikus épületekben vagy ultramodern üvegkockákban képzeljük el, pedig az építészek és a bolttulajdonosok fantáziája ennél sokkal eredetibb megoldásokat is szült már.

A legtöbb utazónak vannak kedvelt helyei, amit minden városban, metropoliszban vagy eldugott kis faluban felkeresnek. Egyesek a kikötőket szemlélik meg, valaki a temetőkben bóklászik, vannak megrögzött kocsmatúrázók és persze akadnak utazók, akik a helyi kultúrára és a könyvesboltokra szánnak mindig időt. Budapesten és Magyarország nagyvárosaiban rengeteg könyvesbolt van, míg például Berlinben – ahol a magas- és az undergroundkultúra is lépten-nyomon jelen van az utcákon – a többi üzlettípushoz képest kevés könyvárust találunk. Ha eddig nem figyeltél utazásaid során a könyvesboltokra, lehet, hogy a következő válogatásunk után te is figyelemmel követed majd a helyi sajátosságokat és az érdekes, formabontó helyszíneket.

The Paddy Field könyvesbolt, Kína

Fotó: Chen Hao

The Paddy Field könyvesbol, Kína


Ez a könyvesbolt a kínai Xiadi településen van, a 800 éves városka düledező épületeit önkéntesek újították fel, hogy ezek a csodálatos ódon házak ne váljanak enyészetté. A Ming- és Csing-dinasztia idejéből való épület fő falait megtartották, a házban könyvesbolt, a pincéjében olvasószoba működik: nagyjából 7500 kötetet tartanak, amelyek nagy része tudományos könyv a művészettörténettől a szociológiáig.

A Paddy Field pincéje:

Fotó: Chen Hao

A Paddy Field olvasószobája


Az olvasó szobánál békésebb hely nem sok lehet a környéken.

Word on Water, London

Fotó: Getty Images

Word On The Water hajó könyvesbolt, London


Ebben az 1920-as években épül holland bárkában egy könyvesboltot alakítottak ki, de más kulturális rendezvény is helyet kap a hajó fedélzetén. A Word on Water névre keresztelt hajó Londonban, a Regents-csatornán látható.

A Word on Water hajó könyvesbolt belülről:

Fotó: Instagram

A Word on Water belülről


A Word on Water hajó belsejében olvasószoba is található, amikor pedig hidegebbre fordul az idő, csak a hajó gyomrában működik maga az üzlet is.

 El Ateneo Grand Splendid könyváruház, Argentína

Fotó: Getty Images

El Ateneo Grand Splendid könyváruház, Argentína


A Buenos Airesben található könyvesbolt talán a világ egy legcsodálatosabb és legnagyobb áruháza. Az üzletet az 1919-ben épült Grand Speldid színházban alakították ki, amely ma már egyben találkozási pont, kávézó, olvasóterem és bolt is. A romos állapotban lévő épületet földig akarták rombolni, de a Grupo Ilhsa hatalmas könyvesbolt lánc megvásárolta, felújította és új életet lehet bele.

Az El Ateneo galériáján működik a kávézó, de ott is rengeteg könyv várja a vásárlókat:

Fotó: Unsplash

El Ateneo Grand Splendid könyváruház, Argentína


Az egykori színház jól látható jellegzetességei.

The Last Bookstore, Los Angeles (magyarul: Az utolsó könyvesbolt)

Fotó: Instagram

The Last Booksore, L.A.


Az egykori banképületben lévő könyvüzletben az a szabály, hogy nincs szabály, a random elhelyezett könyvespolcok között órákig elnézelődhetünk.

A The Last Bookstore belülről:

Fotó: Instagram


A The Last Bookstore sajátossága, hogy a könyveket inkább színek, mint a szerzők neve szerint csoportosították. A könyvesboltban leginkább antikvár kötetekből válogathatunk.

Munro's Books, Kanada

Fotó: Instagram


A szintén banképületben létrehozott üzletet a Nobel-díjas író, Alice Munro és férje alapította 50 évvel ezelőtt.

A Munro's Books belülről is elképesztően szép:

Fotó: Instagram


Az üzletben nemcsak könyveket árusítanak, hanem képzőművészeti alkotásokat, játékokat is, és kávézó is üzemel az épületben.

Librairie Avant-Garde, Kína

Fotó: Instagram


Mielőtt ez a furcsa könyvesbolt megnyílt Nankingban, bombabiztos óvóhely és kormányzati parkoló volt. A közel 4000 négyzetméteres helyiséget 1999-ben újította fel a tulajdonos, Qian Xiaohua – azóta kedvelt turista célpont és helyi diákok is előszeretettel használják. A tulajdonos katolikus, így az oltárként berendezett előtér tényleg fontos spirituális jelkép, azt szimbolizálja, hogy a vallás és a könyvek a kultúra fontos pillérei.

Librairie Avant-Garde, Kína

Fotó: Instagram


Az üzletben sokszor vannak előadások, workshopok is. De a falakra feltűzött fotóknak köszönhetően az épület állandó kiállításként is látogatható.

Libreria Acqua Alta, Olaszország

Fotó: Instagram


A Velencében található üzlet talán az egyetlen a világon, ahova olykor érdemes gumicsizmát húzni, mert néha elönti az ár. A bolt neve magyarul azt jelent: az áradás könyvesboltja. A boltot igyekeznek vízbiztossá tenni, a bejáratnál látható elázott könyvek lépcsőként is szolgálnak.

Libreria Acqua Alta, Olaszország

Fotó: Instagram


Az könyvesboltban ugyanolyan szívesen látnak macskalátogatókat, mint embereket.

Selexyz Dominicanen, Hollandia

Fotó: Instagram


Ez a 700 éves gótikus templom Maastrichtban ma egy gyönyörű könyvesbolt. Az eredetileg katolikus templomot, a Selexyz Dominicanent 1790-ben Napóleon megszentségtelenítette azzal, hogy a személyzetét ott szállásolta el, és a fegyverzetének egy részét ott tárolta. 2005-ben már azzal a céllal újították fel, hogy könyvesboltot nyitnak benne.

A Selexyz Dominicanen belülről

Fotó: Instagram


Ilyen egy 700 éves templom könyvesbolttá alakítva.

Atlantis Books, Görögország

Fotó: Instagram


Semmi fennkölt nincs ennek a barlanglakásba épített könyvesboltnak a történetében. Két angol turista úgy döntött belevágnak, és Santorinin nyitnak együtt egy könyvesboltot. A két fiatal két évvel később néhány barátjával együtt visszatért a szigetre és megnyitoták az Atlantis Books boltot.

Atlantis Books

Fotó: Instagram


A könyvesbolt teraszáról egyrészt remek a kilátás, másrészt rengeteg mini kultrendezvénynek is helyet ad.

Zhongshuge könyvesbolt, Kína

Fotó: Instagram


A Csungkingban található modern üzletet a kaleidoszkóp működése alapján rengeteg tükörrel dekorálták, így a belső látvány egy igazi érzéki csalódás. A lépcsők, a tükrök és a falak színei folyamatosan megviccelik az érzékeinket.

Zhongshuge Pekingi könyváruházának boltíve

Fotó: Instagram


A Zhongshuge üzletlánc pekingi boltja sem kevésbé látványos.


Nézd meg, miért is fantasztikus építészeti teljesítmény ez a csungkingi könyvesbolt:

youtu.be

Welcome to the Most Beautiful Bookstore in Chongqing| Zhongshuge Bookstore
AMI MÉG ÉRDEKELHET