Úri kezdés: karácsonyi gombaleves
Ha a halászlé helyett vagy mellé szeretnénk valami új, vega ízt csempészni a menübe, akkor ez szuper választás.

Könnyebb fogás, mint a halászlé, de laktatóbb, mint a tyúkhúsleves. A karácsonyi gombalevesből érdemes jó nagy fazékkal főzni. Egyrészt azért, mert gyorsan fogy, másrészt pedig azért, mert másnapra vagy harmadnapra – ahogy érnek össze az ízek –, egyre finomabb lesz. Főszereplője a kellemes illatú, diós ízű vargánya, amelyet úrigombának is szokás nevezni.
Hozzávalók:
- 450 g friss vargánya
- 1 nagyobb hagyma, felaprítva
- 50 g vaj
- 30 g szárított vargánya
- 1 l zöldség-alaplé
- 250 g tejföl
- 3 ek. liszt
- 1 ek. fűszerpaprika
- 100 g eperlevél tészta
- só, bors
Elkészítés:
Szárított vargánya
Fotó: 123rf
1. A szárított vargányát egy nagyobb tálba tesszük, és felöntjük másfél liter forró vízzel. Legalább fél órát hagyjuk ázni, hogy a gombaszeletek puhák, ruganyosak legyenek.
2. A friss vargányát kisebb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban a vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt vargányát, és 15 percig pirítjuk közepes lángon.
3. A lábasba öntjük az alaplevet, és a lángot alacsonyabb fokozatra állítjuk. Leszűrjük a beáztatott gombát, hideg vízzel átmossuk, majd ezt is a lábasba tesszük.
4. Felöntjük 5-6 pohár vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, alacsony lángon 30-40 percig főzzük.
5. A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet és a fűszerpaprikát, a hőkiegyenlítéshez hozzáadunk kb. 2 decit a leves levéből, simára keverjük, majd az egészet lassan, folyamatos kavargatás mellett beleöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a tésztát is, és további 5-10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A végeredményhez jó étvágyat kívánunk! Ha pedig úgy érzed, nem lesz időd eleget főzni, készülj egy B-tervvel is, ne feledd: számtalan nehéz helyzetbe került kiváló étterem várja a rendelésedet az ünnepek előtt és alatt is, amely számukra a túlélést jelentheti ebben a nehéz időszakban.
(X)