Hűsítő ebéd – nemzetek hideg, nyári levesei
Ínycsiklandó és hűsítő nyári levesek a világ minden tájáról.

Bár sokaknak a hideg leves egyet jelent a gyümölcslevesekkel, számtalan példa van arra a nagyvilágban, hogy ezeknek a fogásoknak nem feltétlenül kell édesnek lenniük.
A hidegen (is) fogyasztott levesek tárháza olyan széles, hogy mindenki garantáltan megtalálhatja közülük a kedvencét. Nemcsak könnyű és frissítő verziók léteznek, akadnak köztük kifejezetten tartalmasak, ahogy elsőre furcsának tűnő, mégis jól működő édes-sós kombinációk is.
VICHYSSOISE
A klasszikus francia krémleves alapja a póréhagyma, a burgonya és a tejszín. Többféle eredettörténete közül a legérdekesebb az, ami szerint XV. Lajos annyi szolgálójával kóstoltatta meg a fogást a mérgezéstől félve, hogy mire ő maga hozzákezdett, már rég kihűlt.
Itt kóstold meg: La Jacobine, Párizs
KOVÁSZOSUBORKA-LEVES
Nem tradicionális recept, hiszen néhány évvel ezelőtt indult csak magyarországi hódító útjára az egyik legjobb balatoni étteremből, a Kistücsökből. Az eredeti helyen már nincs az étlapon, de akad azért, ahol megkóstolhatjuk. A kovászos uborkán kívül kerül még bele joghurt és fokhagyma is.
Itt kóstold meg: Kalóz strandbisztró, Balatonudvari
Tarator
Fotó: Shutterstock
A bolgár joghurtos uborkaleves nemcsak hűsítő, de magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalma miatt az egyik legjobb dolog, ami nyáron a tányérunkba kerülhet. A készítésnél pedig egyetlen szabályt kell betartanunk: főzni nem szükséges, viszont legalább néhány órát pihentessük, hogy összeérjenek az ízek.
Itt kóstold meg: Divaka, Szófia
AJOBLANCO
Spanyolországban nem a gazpacho az egyetlen hideg leves, amelyet érdemes megkóstolnunk. Az ország déli részéről származó receptben az alapanyagok listája ugyan meglepő lehet – kerül bele kenyér, zúzott mandula, fokhagyma, olívaolaj, a tetejére pedig szőlő –, mégis feltétlenül érdemes kipróbálni.
Itt kóstold meg: Amador, Málaga
CHŁODNIK
Fotó: Shutterstock
Lengyelországban nagy hagyománya van a hideg leveseknek, mind közül a legismertebb – és az élénk rózsaszín látványának köszönhetően a legfeltűnőbb – a céklás változat. E gyökérzöldségen kívül kerül bele még kefir vagy joghurt, retek és tojás, sőt néha még hús is.
Itt kóstold meg: Pasja Smaku, Varsó
CALDINHO DE FEIJÃO
A brazilok bablevesének összetevői nem sokban térnek el a nálunk megszokottól, hiszen az alapanyagok között megtaláljuk a kolbászt, a fokhagymát és a szalonnát is, kerül azonban még bele koriander, sőt főtt tojás is. A legfőbb különbség azonban az, hogy náluk még örülnek is annak, ha nem gőzölögve kerül az asztalra.
Itt kóstold meg: TodoMundo, Lisszabon