Fényűző pezsgős koktélok farsangra
Egy kis játékkal könnyen készíthetünk ízletes, fantáziadús koktélokat – ha már idén a partik igencsak szűkkörűek lesznek.

A champagne-i borvidék egyik központja, Reims koronázási város volt, a pezsgőt eleinte „koronázási borként" fogyasztották, megfizetetlen luxusnak számított. A technológia fejlődésével olcsóbb, elérhetőbb ital lett, mégis megmaradt: a pezsgő egyenlő az ünnepléssel és a fényűzéssel.
Málnás Mimóza
Málnás Mimóza
Fotó: 123rf
A Mimóza az egyik legnépszerűbb koktél, már az 1930-as évek óta kedvelt pezsgős aperitif, amit a klasszikus narancs helyett most málnával variálunk.
Hozzávalók:
- 1,5 dl száraz, extraszáraz vagy brut pezsgő
- 1 gombóc málnás sorbet
- 2 db friss, fagyasztott málna a díszítéshez
Elkészítés: Egy klasszikus pezsgőspohárba tegyünk 1 gombóc málnás sorbetet, majd öntsük fel frissen bontott pezsgővel. A tetejére mehetnek a friss vagy előre kiolvasztott málnaszemek, de bele is dobhatjuk őket.
New Orleans koktél
New Orleans koktél
Fotó: 123rf
Ezzel az itallal pillanatok alatt visszarepülhetünk a 19. századi Amerikába, de nem árt óvatosan bánni vele, könnyen beüthet a rum-pezsgő együttes hatása.
Hozzávalók:
- 2 cl rum
- 1, 5 dl száraz pezsgő
- 1 cl barack likőr
- ½- ½ tk narancslé, zöldcitromlé
Elkészítés: A rumot keverjük el a barack likőrrel, a narancslével, a zöldcitromlével és az egészet töltsük át egy pezsgős pohárba, majd öntsük nyakon az előre behűtött buborékokkal. Kockázhatunk bele néhány darab narancsot, és díszítésként egy szál rozmaringot, de anélkül is tökéletes.
Aperol Spritz pezsgővel
Aperol Spritz
Fotó: 123rf
Az Aperol Spritz olyan ital a bulikban, mint a Balatonon a lángos – kötelező! A jó hír, hogy nem kell feltétlenül partit tartani ahhoz, hogy találkozhassunk a finom, hűs kedvencünkkel. Mi lenne, ha kicsit extráznánk, és Prosecco helyett pezsgővel variálnánk?
Hozzávalók: Mindig az adott pohárhoz kell igazodni a hozzávalók összeállításánál, elosztásánál.
- 2 rész pezsgő
- 1 rész Aperol
- 1 rész szódavíz
- felkarikázott narancs
Elkészítés: Tegyünk jeget a pohárba, majd öntsünk bele az összetevőket és finoman kavarjuk meg. Végül szépen helyezzük bele az előre felkarikázott narancsszeleteket.
Black Velvet
Black Velvet koktél
Fotó: Getty Images
Igazi ütős ital, a férfiak nagy kedvence! Ehhez a koktélhoz lehetőleg palackban erjesztett pezsgőt vegyünk, de egy olcsóbb kategória is megteszi – a lényeg, hogy száraz legyen. Úgy tartják, ezt a koktél 1861-ben a londoni Brooks Clubban gondolták ki a törzsvendégek, így tisztelegvén az akkor elhunyt Albert herceg felé.
Hozzávalók:
- 1 rész Guinness sör
- 1 rész pezsgő
Elkészítés: Öntsük össze a hozzávalókat fele-fele arányban, és már fogyaszthatjuk is.