Ezennel megkezdjük a medvehagyma-szezont!
Végre itt a medvehagyma időszaka, és kezd egyre kellemesebb idő lenni a szedéshez...

Medvehagymás pogácsa, medvehagymás pesztó, medvehagyma-krémleves, medvehagymás saláta... Rengeteg recept van, ez a növény azonban legalább annyira megosztó, mint a spenót: valaki vagy utálja, vagy imádja. Most a rajongóknak adunk tippet, hogyan, hol és mennyi medvehagymát szedhetnek az erdőkben.
A medvehagymát sokan nemcsak enyhe zöldfűszeres-fokhagymás íze miatt kedvelik, hanem jótékony hatásai (javítja a vérkeringést és az emésztést, erősíti az immunrendszert) okán is, és mert egy jó lehetőség arra, hogy órákig bóklásszunk a tavaszi erdőben a leveleket gyűjtve.
A medvehagyma szezonja március végétől április végéig tart.
Biztos, hogy medvehagyma?
Fotó: Shutterstock
Azonban a szedésnek van veszélye és szabálya is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán a következőt tanácsolják a medvehagymázóknak: „A medvehagymaszedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirághoz hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga."
Mennyit lehet?
Magyarországon a Mecsekben, a Zselicben és a Bakonyban is bőven találhatunk medvehagymát, sőt a Vértesben még egy tanösvény is a Medvehagymáról szól, de ahhoz, hogy ez a bőség meg is maradjon, nem szabad hagymástól kitépni a növény, helyette használj ollót, és a föld fölött pár centivel vágd el a szárat.
Arra figyelj, hogy az erdészeti törvény értelmében naponta 2 kilogramm növénynél nem szedhetsz többet az erdőben, védett területen pedig egyáltalán nem lehet. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. „Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki." – írja a NÉBIH.